Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Niedoceniane warzywo

Kalarepa, choć w Polsce mało popularna, jest warzywem o licznych właściwościach zdrowotnych.

2025-09-09 14:25

Niedziela Ogólnopolska 37/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Kalarepa

Kalarepa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalarepa należy do rodziny roślin krzyżowych. Jest warzywem blisko spokrewnionym z kalafiorem, kapustą, brokułem oraz brukselką. Wywodzi się z Europy, gdzie powszechnie się ją uprawia. Około 2 miesięcy od wysiewu tworzą się bulwy, które są przeznaczone do spożycia. Młode warzywo jest chrupiące, a miąższ jest słodkawy, zbliżony smakiem do brokuła.

Jedna kalarepa (ok. 165 g) dostarcza 45 kcal, co oznacza, że może być bezpiecznie spożywana przez osoby z nadwagą i otyłością. Jest dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warzywo to stanowi bogate źródło witaminy C – 100 g kalarepy w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Kalarepa dostarcza również witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na przemianę materii oraz wspomagają pracę układu nerwowego.

Kalarepa zawiera wiele składników mineralnych. Jedno warzywo pokrywa 29% dziennego zapotrzebowania na potas oraz 21% zapotrzebowania na miedź. Dostarcza również do organizmu wapń, żelazo, magnez, sód oraz cynk.

Surowa kalarepa ma niski indeks oraz ładunek glikemiczny. Ze względu na to jest zalecana wszystkim osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Zawiera znaczne ilości glukozynolanów – związków, których regularne spożywanie może zapobiegać rozwojowi nowotworów, w szczególności nowotworów w obrębie przewodu pokarmowego.

Reklama

Warzywo to zawiera luteinę, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Liście kalarepy dzięki zawartości chlorofilu wykazują działanie oczyszczające, usuwają toksyny, przyspieszają gojenie ran oraz redukują stany zapalne.

Kalarepa jest warzywem kapustnym, zawiera więc związki prozdrowotne. To warzywo jest jednak nieodpowiednie dla osób z niedoczynnością tarczycy, osób z nadwrażliwością żołądka i jelit oraz ze skłonnościami do wzdęć lub zaparć.

Na łodygach kalarepy mogą się gromadzić bakterie chorobotwórcze oraz jaja pasożytów, dlatego przed spożyciem należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie zamoczyć w roztworze soli kuchennej na ok. 10 min, aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi.

Kalarepę można spożywać na surowo w formie przekąski. Sprawdzi się też jako dodatek do lecza, może być również faszerowana. Jeżeli po spożyciu surowej kalarepy występują objawy dyspeptyczne, warto poddać ją obróbce termicznej – wówczas warzywo będzie lepiej strawne, a to zapobiegnie dolegliwościom.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lekarz dla seniora

- Z jakimi problemami warto się zwrócić do geriatry?
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Michała Archanioła

[ TEMATY ]

nowenna

św. Michał Archanioł

Agata Kowalska

Nowennę do św. Michała Archanioła rozpoczyna się 20 września i odmawia przez kolejne 9 dni aż do święta świętych Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała (29 września).

Nowennę odmawia się w następujący sposób:
CZYTAJ DALEJ

Od 9 października we Wrocławiu wejdzie w życie zakaz nocnej sprzedaży alkoholu w sklepach

2025-09-24 18:47

Adobe Stock

Najpierw Stare Miasto (2018), potem osiem kolejnych osiedli (2024), a teraz – całe miasto. Od 9 października we Wrocławiu zacznie obowiązywać zakaz nocnej sprzedaży alkoholu. Radni miejscy przegłosowali uchwałę podczas wrześniowej sesji, odpowiadając na postulaty rad osiedli i mieszkańców, którzy od dawna zgłaszali problemy z nocnymi zakłóceniami porządku.

Zakaz obejmuje sprzedaż alkoholu w sklepach od godziny 22:00 do 6:00 rano. To rozwiązanie bezpośrednio wpisuje się w oczekiwania społeczności lokalnych, które wskazywały na hałas i niebezpieczne sytuacje w rejonie sklepów monopolowych. Głosowanie nad uchwalą poprzedziły konsultacje społeczne, a projekt opiniowali osiedlowi radni. Większość Rad Osiedli poparła projekt.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję