Składniki
1,5 kg schabu
2 ząbki czosnku
5 dag mąki
8 dag smalcu
sól
farsz:
60 dag pieczarek
20 dag mięsa wieprzowego
5 dag masła
7 dag orzechów włoskich łuskanych
7 dag chrzanu startego
1 jajko
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wykonanie:
Schab natrzeć solą, czosnkiem i wstawić na noc do lodówki. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Orzechy posiekać. Mięso zemleć i połączyć z pieczarkami i orzechami. Dodać chrzan, jajko, gałkę, pieprz i wymieszać. Schab przeciąć wzdłuż tak, aby powstała kieszeń i włożyć farsz. Spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiany kolor. Włożyć mięso do brytfanny, skropić wodą, wlać tłuszcz. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Upieczone mięso pokroić w plastry i polać sosem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu