Reklama

Z naszej kuchni

Przetwory z jabłek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z owoców mniej dorodnych czy uszkodzonych można przygotować wspaniałe przetwory na zimę. Namawiam i podaję sprawdzone, gwarantowane przepisy.

Dżem jabłkowy

2 kg jabłek, 3 szklanki cukru, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, sok z całej cytryny.
Umyte jabłka obieramy. Skórki i gniazda nasienne kładziemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy sok z cytryny i - pod przykryciem - stawiamy na małym ogniu. Obrane owoce kroimy w zgrabne cząstki i od razu kładziemy do wody z dodatkiem kwasku cytrynowego, by nie ściemniały. Rozgotowane łupiny cedzimy przez gęste sito.
Do szerokiego rondla dajemy sok z wygotowanych łupin i cukier - mieszamy, a gdy cukier się roztopi i syrop będzie przejrzysty, wrzucamy odsączone jabłka i całość gotujemy na średnim ogniu, aż owoce staną się szkliste. Czas gotowania nie powinien przekroczyć 20 min, ale jest on uzależniony od gatunku jabłek.
Gorący dżem przekładamy do idealnie czystych, wygrzanych słoiczków, nakrywamy krążkiem celofanu i szczelnie zakręcamy wieczko.

Galaretka z jabłek

Spady jabłkowe - mogą być w różnych gatunkach, cukier - ile potrzeba.
Owoce dokładnie myjemy, usuwamy miejsca nadpsute, kroimy na niezbyt duże części i przekładamy do szerokiego rondla. Zalewamy wodą w taki sposób, by owoce były tylko przykryte, naczynie stawiamy na niezbyt dużym ogniu i gotujemy, aż się całkowicie rozgotują. Masę wylewamy na sito wyłożone podwójnie złożoną gazą i odstawiamy - najlepiej na całą noc - do odsączenia.
Na galaretkę bierzemy odpowiednie proporcje cukru i soku:
4 szklanki odsączonego soku jabłkowego i 3 szklanki cukru - to najlepsza proporcja do jednorazowego gotowania - dajemy do płaskiego rondla i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 min - nie dłużej. Galaretka nabierze pięknego, ciemnoczerwonego koloru. Gorącą przelewamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, wierzch przykrywamy krążkiem celofanu zmoczonego w spirytusie lub nalewamy małą łyżeczkę spirytusu bezpośrednio na wierzch galaretki i natychmiast zamykamy.
Galaretka z jabłkowych spadów doskonale się przechowuje, nawet przez okres 2 lat nie zmienia smaku, koloru, aromatu i konsystencji.

Galaretka złocista

Taką galaretkę uzyskamy, gdy do jej przygotowania użyjemy renet szarych lub złotych. Ten gatunek jabłek coraz szybciej znika z naszego rynku - wielka szkoda. Jeżeli w zaprzyjaźnionych ogrodach są jeszcze drzewa rodzące renety, to wspaniała okazja, by ich owoce, te nieco mniej dorodne, wykorzystać na taką właśnie galaretkę. Przygotowujemy ją według przepisu wyżej podanego, ale będzie ona nieomal przejrzysta, w kolorze jasnego miodu, o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Kupny: słowa Grzegorza Brauna są niedopuszczalne. Proszę, aby się z nich wycofał

- To niedopuszczalne, najczystsze kłamstwo - tak abp Józef Kupny skomentował dla KAI słowa Grzegorza Brauna, który we wczorajszym wywiadzie w Radiu Wnet stwierdził, że "komory gazowe w Auschwitz to fake". - Jako zastępca przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, ale przede wszystkim jako biskup katolicki i Polak wyrażam oburzenie po wypowiedzi europosła Grzegorza Brauna - powiedział metropolita wrocławski. Zaapelował też do polityka, aby wycofał się ze swoich słów.

- Jako zastępca przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, ale przede wszystkim jako biskup katolicki i Polak wyrażam oburzenie po wypowiedzi europosła Grzegorza Brauna. Zakwestionował on ludobójstwo dokonywane przez Niemców w komorach gazowych w obozie Auschwitz na Żydach oraz innych narodach. Słowa polskiego polityka są nie tylko niedopuszczalne. To najczystsze kłamstwo, które nie przystoi nikomu, a szczególnie nie powinno pojawiać się w opinii publicznej z ust polityka, reprezentującego nasz kraj na arenie międzynarodowej - mówi abp Kupny.
CZYTAJ DALEJ

Radom: Ks. Krzysztof Dukielski biskupem pomocniczym diecezji radomskiej

2025-07-12 12:00

[ TEMATY ]

diecezja radomska

Diecezja Radomska

Ks. Krzysztof Dukielski

Ks. Krzysztof Dukielski

Ks. Krzysztof Dukielski, dotychczasowy proboszcz parafii św. Jana Chrzciciela w Magnuszewie, został mianowany biskupem pomocniczym diecezji radomskiej. Decyzję Ojca Świętego Leona XIV ogłosiła dziś w południe Nuncjatura Apostolska w Polsce.

Ojciec Święty Leon XIV mianował Ks. Krzysztofa DUKIELSKIEGO, dotychczasowego proboszcza parafii św. Jana Chrzciciela w Magnuszewie, biskupem pomocniczym diecezji radomskiej i przydzielił mu stolicę tytularną Catula.
CZYTAJ DALEJ

Odszedł Pasterz…

2025-07-12 12:04

Marek Białka

Z udziałem licznie zgromadzonej wspólnoty kapłańskiej, osób konsekrowanych oraz niezliczonej rzeszy wiernych, odbyły się uroczystości pogrzebowe zmarłego 8 lipca k J.E. ks. biskupa Władysława Bobowskiego, biskupa pomocniczego diecezji tarnowskiej.

Mszę świętą, odprawioną w kościele parafialnym pw. śś. Pustelników Świerada i Benedykta w Tropiu pod przewodnictwem bp. Wiesława Lechowicza, biskupa polowego Wojska Polskiego, koncelebrowało kilkuset kapłanów. Już we wstępie do liturgii, główny celebrans nawiązując do życia i duchowości zmarłego biskupa powiedział, że: „Odszedł Pasterz nasz, co ukochał lud ...”
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję