Reklama

Z naszej kuchni

Postne dania

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sprawą nie do przecenienia jest wpływ postnego pożywienia na nasze zdrowie - to doskonała okazja, by podleczyć przemęczoną wątrobę i przeciążony woreczek żółciowy. Odpowiednio przygotowane bezmięsne dania są tak smaczne, że warto się nimi zainteresować i wprowadzić na stałe do kulinarnej tradycji domu.

Risotto z jarzynami - przepis na 4 duże porcje

1 szklanka suchego ryżu, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1 por, 1/2 średniej wielkości selera, 10 dużych pieczarek (kto lubi, może dodać więcej), 1 duża cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, mielona papryka ostra i słodka, 4 jajka, 1 filiżanka utartego na tarce z drobnymi otworami pikantnego żółtego sera, zielenina.
Ryż gotujemy w tzw. dużej wodzie z dodatkiem soli i łyżki oliwy. Gdy będzie miękki - cedzimy na sicie. Na pozostałej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy rozdrobnione pieczarki, pokrojoną w cienkie półkrążki białą część pora i utarte na jarzynowej tarce pozostałe jarzyny. Całość zasmażamy, mieszając przez ok. 2 min. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy ok. 10 min.
Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, koncentrat, keczup. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, przekładamy na dużą patelnię lub do szerokiego płaskiego rondla z grubym dnem. Powierzchnię wyrównujemy i robimy w niej cztery wgłębienia. W każde wgłębienie wbijamy jajko, wierzch risotta posypujemy serem, rondel (ewentualnie patelnię) przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i zapiekamy do chwili, aż ser się rozpuści, a białka jajek dobrze zetną.
Podajemy w taki sposób, by każda porcja była z całym jajkiem. Danie jest najsmaczniejsze z dodatkiem sałatki ze świeżej papryki z cebulką lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Fasolka szparagowa zapiekana - przepis na 4 porcje (forma do zapiekania średniej wielkości)

1 opakowanie mrożonej fasolki, sól i cukier do smaku. Sos: 1 czubata łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1 duża filiżanka utartego na drobnej tarce pikantnego żółtego sera, sól, miałki pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, duża szczypta roztartego w dłoniach cząbru; tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy.
Wodę z dodatkiem cukru i soli zagotowujemy, wrzucamy zamrożoną fasolkę, gotujemy bez przykrycia nie dłużej niż 5 min - odsączamy do wychłodzenia.
Przygotowanie sosu: Na roztopione masło sypiemy mąkę, zasmażamy, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy i cały czas mieszając, trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Odstawiamy. Do sosu dodajemy śmietanę, żółtka, przyprawy, część utartego sera. Składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego obficie tartą bułką naczynia do zapiekania wykładamy odsączoną, lekko przestudzoną fasolkę, posypujemy roztartym w dłoniach cząbrem, całość zalewamy sosem - powinien być gęsty. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy pozostałym tartym serem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Zapiekamy przez 20 min w temperaturze 200oC. Danie jest gotowe, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.
Podajemy z dodatkiem krokietów ziemniaczanych, frytek, smażonych ziemniaków lub z ziemniakami pureMe, koniecznie z dodatkiem szklanki soku pomidorowego, soku wyciśniętego z jarzyn lub z kefirem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Św. Ignacy z Loyoli (1491-1556)

[ TEMATY ]

św. Ignacy Loyola

Duszo Chrystusowa, uświęć mnie. Ciało Chrystusowe, zbaw mnie. Krwi Chrystusowa, napój mnie. Wodo z boku Chrystusowego, obmyj mnie. Męko Chrystusowa, wzmocnij mnie. (Fragment modlitwy św. Ignacego Loyoli)
CZYTAJ DALEJ

„Człowiek, który był blisko” - ostatnie pożegnanie śp. brata Savio Standerskiego

2025-07-31 18:08

[ TEMATY ]

Jasna Góra

pogrzeb

BPJG/Krzysztof Świertok

Ostatnie pożegnanie śp. brata Savio Standerskiego

Ostatnie pożegnanie śp. brata Savio Standerskiego

Został zapamiętany jako sumienny zakonnik, człowiek, który „zawsze był gdzieś blisko, tam, gdzie trzeba – bez rozgłosu, bez wielkich słów”. Na Jasnej Górze odbyło się ostatnie pożegnanie śp. brata Savio Standerskiego. Mszy św. pogrzebowej przewodniczył przełożony generalny o. Arnold Chrapkowski, homilie wygłosił o. Michał Lukoszek, wikariusz generalny Zakonu Paulinów.

- Dziękujemy za to, że pokazywałeś, jak można żyć blisko Boga i Matki Bożej – zwyczajnie, codziennie, z sercem, za Twoje świadectwo – nie z wielkich słów, ale z małych gestów. Za to, że byłeś człowiekiem obecności – powiedział w homilii wikariusz generalny Zakonu Paulinów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję