Reklama

Z naszej kuchni

Późnowiosenne domowe przetwory

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania i niezbyt kosztowne są dżemy, czyli rozgotowane owoce zawieszone w gęstej galaretce. Do ich przygotowania możemy zużyć owoce "niewymiarowe", a także łączyć owoce w ciekawe smakowo kompozycje.

Dżem malinowy

Są dwa sposoby przygotowania malinowego dżemu. Zdrowszy jest dżem z pestkami, które doskonale czyszczą jelita. Dżem przeznaczony dla małych dzieci lepiej jest przetrzeć przez sito.
1 kg świeżych, lekko dojrzałych malin, 3 szklanki cukru, 1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych, czerwonych porzeczek.
Opłukane, lekko odsączone maliny kładziemy do rondla, przesypujemy cukrem, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na niewielkim ogniu podgrzewamy do momentu, aż się zagotują, wlewamy sok wyciśnięty z porzeczek (sok najłatwiej jest wycisnąć przy pomocy sokowirówki) i gotujemy ok. 20 min.
Rada: Dżemu z malin nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy garnkiem, by owoce się nie rozpadły.
Gorący dżem przekładamy do wygrzanych słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 min w temp. 85oC. Gdy ostygnie, opisujemy i ustawiamy w ciemnym, chłodnym, pozbawionym przewiewów miejscu.
Rada: Jeżeli chcemy mieć dżem bez pestek, maliny z dodatkiem dwóch łyżek wody lekko rozprużamy, przecieramy przez perlonowe sito i dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dżem truskawkowy

1 kg truskawek, 2 szklanki cukru, 1 szklanka surowego soku wyciśniętego z czerwonych porzeczek.
W czasie płukania truskawek wybieramy kilkanaście jędrnych i odkładamy. Pozostałe truskawki dajemy do rondla, miażdżymy widelcem lub drewnianym tłuczkiem, przesypujemy cukrem, na wierzch układamy odłożone wcześniej owoce, całość przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie naczynie z truskawkami stawiamy na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki się zagotują, wlewamy surowy sok porzeczkowy i - nie mieszając! - gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Dżem jest gotowy, gdy owoce są szkliste. Gorący, przekładamy do przygotowanych, idealnie czystych słoiczków, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min i odstawiamy we właściwe miejsce - dżem przechowa się doskonale nawet przez rok.

Dżem z czarnych jagód

Czarne jagody doskonale wpływają na wzrok, a więc dżem powinny jeść nie tylko dzieci, ale i osoby spędzające dużo czasu przy komputerze.
6 szklanek świeżo zebranych czarnych jagód, 2 szklanki cukru.
Jagody płuczemy i odsączamy na sicie. W szerokim, płaskim rondlu przesypujemy owoce cukrem i od razu stawiamy na niewielkim ogniu; doprowadzamy do wrzenia i bardzo wolno (owoce powinny tylko lekko "mrugać") podsmażamy przez 20 min. Gorącym dżemem napełniamy wygrzane, najlepiej o równie wysokiej temperaturze słoiki. Po dokładnym zamknięciu pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min. Słoiczki po opisaniu trzymamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Budować z Bogiem

2024-06-11 13:33

Niedziela Ogólnopolska 24/2024, str. 24

[ TEMATY ]

Bóg

liturgia

Grażyna Kołek

Kiedy budujemy dom, to z dnia na dzień widzimy efekt naszej pracy. Najpierw powstają fundamenty, potem ściany i wreszcie dach. Kiedy krawcowa szyje ubranie i powstaje piękna bluzka lub zgrabna sukienka, także widzi efekt swojej pracy.

CZYTAJ DALEJ

„Ecce Homo” brata Alberta to coś więcej niż obraz

[ TEMATY ]

św. Brat Albert

Graziako

Adam Chmielowski, „Ecce Homo” (fragment obrazu)

Adam Chmielowski, „Ecce Homo” (fragment obrazu)

„Ecce Homo”. To nie jest zwykły obraz, bo też nie malował go zwykły artysta. Medytacja nad „Ecce Homo” nie jest przeżyciem przede wszystkim estetycznym, jakie nam zwykle towarzyszy, kiedy spotykamy się ze sztuką. Ten obraz nie został namalowany po to, żeby cieszyć oczy. Można powiedzieć nawet mocniej – nie został namalowany po to, żeby zdobić kościół.

Kiedy Brat Albert podarował go arcybiskupowi Szeptyckiemu, do Lwowa, arcybiskup nie umieścił go w kaplicy, ale dał do muzeum archidiecezjalnego; a najpierw trzymał u siebie w mieszkaniu. To nie jest obraz, który był namalowany do świątyni. Już samo pytanie, po co – na jaki użytek został on namalowany, jest pytaniem jakoś niewłaściwym.

CZYTAJ DALEJ

Diecezja Sandomierska: każdy z księży podejmie post o chlebie i wodzie w intencji własnej świętości

2024-06-17 13:37

Bożena Sztajner/Niedziela

W Kurii Diecezjalnej w Sandomierzu pod przewodnictwem Biskupa Ordynariusza Krzysztofa Nitkiewicza odbyło się posiedzenie Rady Kapłańskiej. Obecny był także biskup pomocniczy senior Edward Frankowski oraz wikariusz generalny ks. Rafał Kułaga.

Na początku spotkania bp Krzysztof Nitkiewicz zreferował zagadnienia poruszane na ostatnim posiedzeniu plenarnym Konferencji Episkopatu Polski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję