Reklama

Z naszej kuchni

Kapusta włoska

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pięknie się prezentuje. Ma kształtne główki i pofałdowane karbowane liście, bardziej luźne niż kapusta biała. Jest warzywem zdrowym i smacznym. Oprócz witaminy C zawiera spore ilości wapnia i fosforu. Kapustę włoską doceniają jarosze oraz zwolennicy smukłej figury. Najsmaczniejsza jest właśnie teraz.

Krokiety z włoskiej kapusty - przepis na 4 porcje

1 główka włoskiej kapusty (ok. 1 kg), 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 cebule, 2 łyżki keczupu, 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka mąki, 1 łyżka smalcu do zasmażenia, sól, pieprz, cukier, otręby lub tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.
Obraną z grubych liści kapustę kroimy w drobną kostkę, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Posiekaną cebulę zasmażamy na smalcu; gdy się zeszkli, oprószamy mąką i zasmażamy, aż mąka straci smak surowizny. Zasmażkę dodajemy do kapusty, zagotowujemy i odstawiamy do przechłodzenia. Gdy jest zimna, dodajemy jajko, tartą bułkę, keczup, ser, przyprawy - składniki łączymy. Masa powinna być niezbyt ścisła, pikantna w smaku. Formujemy zgrabne krokiety, po dwa na porcję, panierujemy w otrębach lub tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, i sałatką z pomidorów.

Gołąbki z włoskiej kapusty - przepis na 6 porcji

1 duża, lekko związana głowa włoskiej kapusty. Farsz: 2 piersi z kurczaka ugotowane lub pieczone, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 duża łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, sól.
Obraną z wierzchnich liści kapustę dajemy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy soli i cukru, zagotowujemy, wyjmujemy na sito, pozostawiamy do odsączenia i wychłodzenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę; gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i rozdrobnione nożem gotowane mięso kurczaka (mięsa nie należy przepuszczać przez maszynkę czy rozbijać w malakserze). Składniki razem zasmażamy, często mieszając, dodajemy tartą bułkę, koperek i przyprawy. Gdy farsz jest zbyt gęsty, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt rzadki - dosypujemy nieco tartej bułki. Przestudzone, duże liście włoskiej kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach rozkładamy farsz, zwijamy " w gołąbki", spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanny, na nich układamy gołąbki. Całość lekko posypujemy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą dużo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do powstałego sosu, zagotowujemy, i gdy trzeba, całość lekko doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny, o pięknym, jasnym kolorze.
Uwaga: Do sosu można dodać nieco koncentratu pomidorowego, ale wówczas niebywale wykwintny smak potrawy ulegnie zmianie.
Podajemy do młodych ziemniaków, posypanych obficie koperkiem, lub do ryżu ugotowanego na sypko.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bogucki zostanie szefem Kancelarii Prezydenta; Andruszkiewicz jego zastępcą

2025-07-22 07:14

[ TEMATY ]

Karol Nawrocki

Karol Porwich/Niedziela

Prezydent elekt Karol Nawrocki poinformował w poniedziałek, że szefem Kancelarii Prezydenta RP będzie Zbigniew Bogucki, a jego zastępcą zostanie Adam Andruszkiewicz; obaj są posłami PiS i byli zaangażowani w kampanię prezydencką Nawrockiego.

Nawrocki w Telewizji Trwam zwrócił uwagę, że Bogucki to adwokat, prawnik i bardzo doświadczony urzędnik oraz bardzo dobry wojewoda zachodniopomorski. Dodał, że Bogucki był głęboko zaangażowany w jego kampanię wyborczą. - Pan Zbigniew Bogucki będzie szefem mojej kancelarii, bardzo się z tego cieszę, to też człowiek z mojego pokolenia czterdziestolatków - powiedział Nawrocki.
CZYTAJ DALEJ

Bóg dziś daje człowiekowi znaki swej obecności

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 12, 38-42.

Poniedziałek, 21 lipca. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Wawrzyńca z Brindisi, prezbitera i doktora Kościoła albo wspomnienie św. Apolinarego, biskupa i męczennika
CZYTAJ DALEJ

Jerozolima: włoski franciszkanin objął funkcję kustosza Ziemi Świętej

2025-07-22 12:03

[ TEMATY ]

Ziemia Święta

Monika Książek

Włoski franciszkanin o. Francesco Ielpo oficjalnie objął funkcję kustosza Ziemi Świętej i gwardiana Góry Syjon, podczas uroczystej ceremonii w jerozolimskim kościele Najświętszego Zbawiciela. Jego poprzednik o. Francesco Patton, który piastował to stanowisko od 2016 r. i znacząco ukształtował pracę Kustodii Ziemi Świętej w trudnych czasach, przekazał urząd swojemu następcy. Jego poprzednikiem od 2004 r. był o. Pierbattista Pizzaballa, który obecnie jest kardynałem i łacińskim patriarchą Jerozolimy.

W przemówieniu inauguracyjnym o. Ielpo zaznaczył, że zadanie Kustodii Ziemi Świętej wykracza daleko poza zwykłą ochronę miejsc historycznych. "Naszym zadaniem jest nie tylko ochrona świętych miejsc, ale także bycie żywą, duszpasterską obecnością u boku chrześcijan w tym kraju" - powiedział franciszkanin. Wspólnota ponad 300 braci z ponad 50 krajów pracujących w Izraelu, Palestynie i innych krajach Bliskiego Wschodu jest "międzynarodową symfonią talentów i powołań". Ten potencjał musi być promowany w duchu Ewangelii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję