Reklama

Z naszej kuchni

Kapusta włoska

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pięknie się prezentuje. Ma kształtne główki i pofałdowane karbowane liście, bardziej luźne niż kapusta biała. Jest warzywem zdrowym i smacznym. Oprócz witaminy C zawiera spore ilości wapnia i fosforu. Kapustę włoską doceniają jarosze oraz zwolennicy smukłej figury. Najsmaczniejsza jest właśnie teraz.

Krokiety z włoskiej kapusty - przepis na 4 porcje

1 główka włoskiej kapusty (ok. 1 kg), 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 cebule, 2 łyżki keczupu, 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka mąki, 1 łyżka smalcu do zasmażenia, sól, pieprz, cukier, otręby lub tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.
Obraną z grubych liści kapustę kroimy w drobną kostkę, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Posiekaną cebulę zasmażamy na smalcu; gdy się zeszkli, oprószamy mąką i zasmażamy, aż mąka straci smak surowizny. Zasmażkę dodajemy do kapusty, zagotowujemy i odstawiamy do przechłodzenia. Gdy jest zimna, dodajemy jajko, tartą bułkę, keczup, ser, przyprawy - składniki łączymy. Masa powinna być niezbyt ścisła, pikantna w smaku. Formujemy zgrabne krokiety, po dwa na porcję, panierujemy w otrębach lub tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, i sałatką z pomidorów.

Gołąbki z włoskiej kapusty - przepis na 6 porcji

1 duża, lekko związana głowa włoskiej kapusty. Farsz: 2 piersi z kurczaka ugotowane lub pieczone, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 duża łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, sól.
Obraną z wierzchnich liści kapustę dajemy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy soli i cukru, zagotowujemy, wyjmujemy na sito, pozostawiamy do odsączenia i wychłodzenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę; gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i rozdrobnione nożem gotowane mięso kurczaka (mięsa nie należy przepuszczać przez maszynkę czy rozbijać w malakserze). Składniki razem zasmażamy, często mieszając, dodajemy tartą bułkę, koperek i przyprawy. Gdy farsz jest zbyt gęsty, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt rzadki - dosypujemy nieco tartej bułki. Przestudzone, duże liście włoskiej kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach rozkładamy farsz, zwijamy " w gołąbki", spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanny, na nich układamy gołąbki. Całość lekko posypujemy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą dużo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do powstałego sosu, zagotowujemy, i gdy trzeba, całość lekko doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny, o pięknym, jasnym kolorze.
Uwaga: Do sosu można dodać nieco koncentratu pomidorowego, ale wówczas niebywale wykwintny smak potrawy ulegnie zmianie.
Podajemy do młodych ziemniaków, posypanych obficie koperkiem, lub do ryżu ugotowanego na sypko.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dziś kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego. Transmisję obejrzysz na niedziela.pl

2025-09-07 07:57

[ TEMATY ]

kanonizacja

bł. Pier Giorgio Frassati

transmisja

bł. Carlo Acutis

na żywo

Red.

Kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego

Kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego

Na Placu św. Piotra w Watykanie od rana zbierają się tysiące wiernych, którzy przybyli nie tylko z Włoch, by uczcić nowych świętych.

Już o godz. 10:00 rozpocznie się uroczysta Msza św., podczas której papież Leon XIV kanonizuje dwóch młodych mężczyzn - bł. Carlo Acutisa i bł. Pier Giorgio Frassatiego.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę: Źle rozumiemy ten fragment Ewangelii

2025-09-05 08:54

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Materiał prasowy

Czy zakonnica może nosić broń? Tak — i ta historia jest prawdziwa. Opowiadam o s. Eligii (Leopoldynie) Staweckiej: żołnierzu, który został zakonnicą; o mundurze wiszącym obok habitu; o odwadze, wierności i… butach oddanych dziecku z ochronki. To odcinek o sile wartości, które potrafią ustawić kurs całego życia o „jeden stopień” — i to wystarcza, by zamiast błądzić, trafić do celu.

Zajrzymy też do życiorysów Carla Acutisa i Piera Giorgia Frassatiego – młodych, a dojrzałych świętych. Pokażę, jak duchowe wychowanie pomaga przetrwać burze współczesności, gdy statystyki lęku, samookaleczeń i prób samobójczych wśród młodych rosną dramatycznie. I postawię proste pytanie: czy naprawdę możemy rezygnować z lekcji, które uczą żyć, a nie tylko zaliczać?
CZYTAJ DALEJ

Od 100 km o świcie do rodzinnego biegu w blasku księżyca

2025-09-07 16:55

[ TEMATY ]

Fetiwal Biegowy w Piwnicznej

Fundacja Instytut Studiów Wschodnich

Drugi dzień Festiwalu Biegowego w Piwnicznej

Drugi dzień Festiwalu Biegowego w Piwnicznej

Drugi dzień 16. Festiwalu Biegowego w Piwnicznej-Zdroju dobiegł końca. Sobota przyniosła uczestnikom i kibicom cały wachlarz sportowych wrażeń – od ultradługiego dystansu w górach, przez maraton i „najszybszą dychę w Polsce”, po rodzinne bieganie pod gwiazdami. Do tego barwne występy zespołów regionalnych, aromaty lokalnych potraw i przestrzeń regeneracji dla zmęczonych biegaczy. Piwniczna znów stała się miejscem wielkiego sportowego święta.

Nocą z piątku na sobotę, punktualnie o godzinie 2:00, z Miasteczka Biegowego wystartował Bieg 7 Dolin na 100 km – najbardziej wymagający dystans całego wydarzenia. Zawodnicy zmierzyli się z trasą prowadzącą przez malownicze zakątki Beskidu Sądeckiego: Przehybę, Halę Łabowską, Wierchomlę, Rytro czy Krynicę. Piękne widoki szły w parze z trudnym, górzystym terenem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję