Reklama

Z naszej kuchni

Dania ze śledzi

Śledzie goszczą na naszych stołach niezbyt często. Namawiam, by zmienić ten zwyczaj. Śledzie zawierają duże ilości jodu, pierwiastka niezwykle potrzebnego do właściwego funkcjonowania organizmu, a potrawy ze śledzi surowych, tzw. zielonych, są znakomite.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zielone śledzie w sosie śmietanowym

Przepis na 4 porcje

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

8 dużych śledzi, 1 szklanka śmietany, mąka do oprószenia, sól, biały pieprz, szczypta pieprzu Cayenne i specjalnej przyprawy do ryb, olej.

Pozbawione głów śledzie filetujemy, płuczemy i lekko obsuszamy w ściereczce. Przygotowane filety lekko oprószamy przyprawami i odstawiamy na 20 min (można na dłużej) w chłodne miejsce.
Na dobrze rozgrzaną patelnię lejemy olej (sporo - w czasie smażenia filety powinny lekko pływać); gdy jest gorący, kładziemy oprószone mąką filety (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy, rumieniąc z obu stron. Usmażone, przekładamy do rondla z grubym dnem, zalewamy spienioną śmietaną i trzymamy w cieple przez 10 min. Wytworzony sos - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody obficie posypanymi zieleniną oraz z sałatką z cebuli lub inną sezonową surówką.

Zielone śledzie w sosie pikantnym

Przepis na 4 porcje

8 dużych śledzi, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1/2 głowy selera, 1 duży por, 4 cebule, 1 mała puszka zielonego groszku, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, mąka do panierowania.

Pozbawione głów śledzie filetujemy, płuczemy, lekko obsuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.
Sos: Na połowie oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli (nie dopuszczamy do zrumienienia), dodajemy rozdrobnione warzywa, chwilę razem zasmażamy, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i dusimy, często mieszając. Gdy jarzyny będą prawie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantny, ale niezbyt ostry smak.
Pozostały olej rozgrzewamy na głębokiej patelni i na gorącym smażymy obtoczone w mące (nadmiar mąki strząsamy) filety. Gdy się zrumienią z obu stron, przekładamy na wygrzany półmisek, zalewamy sosem i na kilka minut wstawiamy do ciepłego piekarnika lub szczelnie przykryte stawiamy na najmniejszym ogniu. Podajemy z ziemniakami purée lub z ziemniakami z wody, obficie posypanymi zieleniną.
Rada: Tak przygotowane śledzie doskonale smakują na zimno z dodatkiem pieczywa.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Carlo Acutis modlił się też po polsku

2025-09-06 08:58

[ TEMATY ]

beatyfikacja

Carlo Acutis

modlił się

po polsku

Beata Sperczyńska

Zdjęcia: archiwum prywatne Beaty Sperczyńskiej

Beata Anna Sperczyńska z małym Carlem

Beata Anna Sperczyńska z małym Carlem

Beata Sperczyńska wprowadziła Carla Acutisa w świat wiary. Ta opiekunka z Polski nauczyła go pierwszej modlitwy: „Aniele Boży, Stróżu mój”. Carlo odmawiał ją kilka razy dziennie w języku polskim – wyznaje w rozmowie z Vatican News Krzysztof Tadej, dziennikarz TVP Polonia na podstawie relacji Beaty Sperczyńskiej. W niedzielę 7 września Carlo zostanie kanonizowany jako pierwszy z milenialsów.

Beata Sperczyńska, młoda Polka z południa kraju, wyjechała do Włoch w poszukiwaniu pracy i w ten sposób trafiła do rodziny Acutisów. Jej rola w życiu Carla okazała się fundamentalna – również w kontekście jego kanonizacji.
CZYTAJ DALEJ

To on wybrał mnie

Niedziela Ogólnopolska 17/2025, str. 10-12

[ TEMATY ]

bł. Carlo Acutis

carloacutis.com

Carlo Acutis

Carlo Acutis

W wielu wywiadach mama przyszłego świętego – Antonia Salzano Acutis podkreślała, że bardzo ważny wpływ na katolickie wychowanie jej dziecka miała polska niania. Jako pierwsi w Polsce publikujemy wywiad z Beatą Anną Sperczyńską – nianią Carla Acutisa.

Krzysztof Tadej: Kiedy poznała Pani Carla Acutisa? Jak wyglądało Wasze pierwsze spotkanie?
CZYTAJ DALEJ

Cudowne Źródełko - Gietrzwałdzkie uzdrowienia

2025-09-07 21:14

[ TEMATY ]

Gietrzwałd

Matka Boża Gietrzwałdzka

Anna Głos/Archiwum Niedzieli

Na początku wodę czerpaną w Gietrzwałdzie stawiano pod klonem w otwartych naczyniach, podobnie też kładziono tam płótno podczas odmawiania różańca. Po zakończeniu modlitwy zabierano je ze sobą i wykorzystywano przy rozmaitych chorobach, często z bardzo dobrym skutkiem.

Zestaw tekstów Objawienia Najświętszej Maryi Panny w Gietrzwałdzie ze źródeł autentycznych na miejscu i z różnych pism 1878 Andrzeja Samulowskiego oraz Objawienia Matki Bożej w Gietrzwałdzie podług urzędowych dokumentów spisane za pozwoleniem ks. biskupa Warmińskiego autorstwa ks. prof. dr. Franza Hiplera nie tylko opisuje przebieg wydarzeń, lecz także szczegółowo opowiada o treści przekazów Maryi. Unikatowy zbiór tekstów o objawieniach w Gietrzwałdzie, spisanych natychmiast po wydarzeniach i wydanych w roku 1878. Autorzy doskonale opisują atmosferę tamtych czasów, wielkie duchowe poruszenie Polaków i wielotysięczne pielgrzymki do sanktuarium w Gietrzwałdzie. Autorem znacznej części tekstu jest Andrzej Samulowski, kuzyn wizjonerki Barbary Samulowskiej, warmiński poeta ludowy, działacz oświatowy i społeczny, a także założyciel pierwszej polskiej księgarni w Gietrzwałdzie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję