Reklama

Z naszej kuchni

Letnie zupy

W upalne, duszne dni najlepiej smakują zimne, orzeźwiające, lekkie zupy, przygotowane ze świeżych owoców lub młodych jarzyn.
Są lekko strawne, "czubate" od witamin i... pyszne!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego wywaru z warzyw i kości lub 1 litr rosołu z koncentratu, 1 czubaty kubeczek przebranych liści szczawiu, 1 łyżka tłuszczu, 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól; ponadto: 4 jajka ugotowane na twardo, kawałek gotowanej szynki lub chudej wędliny, 1 łyżka gęstej śmietany, sól i pieprz.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dokładnie opłukany szczaw kładziemy na lekko roztopiony tłuszcz i prużymy na niewielkim ogniu, aż zbrunatnieje, wlewamy trochę rosołu, zagotowujemy i przecieramy przez sito, od czasu do czasu przelewając wywarem. Przetarty szczaw łączymy z pozostałym rosołem, całość zagotowujemy, zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Ugotowane jajka przecinamy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka i łączymy z najdrobniej usiekaną wędliną, śmietaną i przyprawami. Masę nakładamy do białek i układamy po dwie połówki na talerzu. Tuż przed podaniem zalewamy ciepłą - ale nie gorącą zupą. Do zupy można także podać grzanki z tostowego chleba lekko natarte przekrojonym ząbkiem czosnku.

Zupa wiśniowa

(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki dojrzałych wiśni, 1 średniej wielkości kieliszek wiśniowego soku, 1 szklanka śmietany (może być niskoprocentowa), 1 kawałek kory cynamonowej, 2-3 goździki, cukier do smaku (wg własnych upodobań smakowych - ilość cukru zależy od gatunku wiśni), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego.

Wypłukane wiśnie zalewamy czterema szklankami wody (najlepiej stołowej, niegazowanej - woda chlorowana popsuje smak zupy). Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy przez 5 min. Cedzimy przez sito - pestki odrzucamy. Przetarte wiśnie łączymy z sokiem, doprawiamy do smaku cukrem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną lub budyniem rozprowadzonym w minimalnej ilości zimnej wody. Zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, odstawiamy do wychłodzenia. Zimną zupę łączymy z lekko spienioną śmietaną i od razu podajemy - można na wychłodzonych talerzach z herbatnikami, małymi biszkopcikami lub z ugotowanym wcześniej makaronem.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kustosz Całunu Turyńskiego krytyczny wobec powierzchownych konkluzji o wizerunku

O krytyczne podejście do powierzchownych konkluzji na temat Całunu Turyńskiego zaapelował jego kustosz, kard. Roberto Repole. Arcybiskup Turynu odniósł się hipotezy przedstawionej przez Cicero Moraesa, brazylijskiego specjalistę od grafiki cyfrowej 3D, który twierdzi, że wizerunek na Całunie powstał w wyniku kontaktu ze sztucznym przedmiotem, a nie z ciałem ludzkim.

Nie wchodząc w szczegóły hipotez „formułowanych swobodnie przez naukowców o różnych kwalifikacjach”, włoski hierarcha wyraził ubolewanie z powodu medialnego zgiełku, jaki nadano czemuś, co nie zostało poddane dokładnej ocenie. Wezwał do zachowania „niezbędnej uwagi krytycznej wobec tego, co z taką łatwością jest publikowane”.
CZYTAJ DALEJ

Jej lot dopiero się zaczyna. Marta Nawrocka: kobieta, matka, prezydentowa

2025-08-05 13:15

[ TEMATY ]

Milena Kindziuk

Marta Nawrocka

Red

Gdy 6 sierpnia 2025 roku, Karol Nawrocki złoży przysięgę prezydencką, oczy Polaków zwrócą się nie tylko na nowego prezydenta, ale i na jego żonę, Martę Nawrocką – kobietę, która szybuje wysoko, dosłownie i w przenośni.

„Przepiękne Kaszuby z nieco innej perspektywy. Lot balonem to przeżycie, które polecam każdemu” – pisała kilka dni temu na Instagramie, dzieląc się nagraniem z podróży. Ten wpis, pełen lekkości i szczerości, to Marta w pigułce: autentyczna, odważna, blisko ludzi. Jaka będzie jako Pierwsza Dama? Jedno jest pewne – nie zobaczymy jej „tylko w szpilkach”, jak zapowiada w swym pierwszym wywiadzie. To właśnie ten wywiad, którego udzieliła Marcie Jarosz z serwisu „Rzeczpospolitej” kobieta.rp.pl, ujawnia jej pierwsze plany.
CZYTAJ DALEJ

Czy wiesz, że... ze świętem Przemienienia Pańskiego związany jest zwyczaj poświęcenia kopru?

2025-08-05 23:07

[ TEMATY ]

Przemienienie Pańskie

pl.wikipedia.org

Carl Bloch, fragment obrazu "Przemienienie Pańskie", 1800 r.

Carl Bloch, fragment obrazu Przemienienie Pańskie, 1800 r.

Ze Świętem Przemienienia Pańskiego związany jest zwyczaj poświęcenia kopru. Zwyczaj dla jednych dziwny, dla innych mało znany a ja pozwolę sobie na stwierdzenie, że jest on po prostu zapomniany tak, jak wiele innych zwyczajów ludowej pobożności.

Koper, podobnie jak inne warzywa nazywane popularnie „włoszczyzną”, dotarł do nas z Italii, a rozsławiła go w złotym wieku polskich dziejów żona króla Zygmunta Starego, królowa Bona Sforza. Dziś trudno sobie wyobrazić smak młodych ziemniaków czy przetworów z ogórków bez dodatku kopru. Ale jak już zostało zauważone, koper to nie tylko roślina dodawana do potraw, bowiem ma on także swoje miejsce w pobożności ludowej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję