Reklama

Z naszej kuchni

Na drugie danie

Niedziela Ogólnopolska 46/2003

Potrawy przygotowała p. Mariola

Potrawy przygotowała p. Mariola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gołąbki z włoskiej kapusty

(Przepis na 6 porcji)

1 duża, lekko związana główka włoskiej kapusty.
Farsz: 2 gotowane lub upieczone piersi z kurczaka, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka lub przyprawy do zup.

Reklama

Obraną z wierzchnich, grubych, zielonych liści kapustę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy po łyżeczce soli i cukru, zagotowujemy, trzymamy we wrzątku nie dłużej jak 5 min - wylewamy na sito, odstawiamy do wychłodzenia i odsączenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i posiekane nożem mięso, składniki razem zasmażamy, często mieszając; dodajemy tartą bułkę, przyprawy i koperek. Gdy farsz jest zbyt ścisły, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt lekki - trochę tartej bułki. Przestudzone liście kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach - układamy porcje farszu, zwijamy, spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanki, na nich układamy gołąbki, całość lekko oprószamy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą sporo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do sosu, zagotowujemy, trzymamy chwilę na ogniu, by mąka straciła smak surowizny; gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny i jasny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet dla smakosza

(Przepis na 2 porcje)

Biała część dorodnego pora, 1 łyżka masła, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1 łyżka pikantnego keczupu, 4 jajka, 4 łyżki mleka.

Dokładnie wymyty por kroimy w cienkie krążki, zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, keczupem i dusimy pod przykryciem przez 5-7 min.
Jajka lekko ubijamy z mlekiem - powinny się spienić i dokładnie połączyć, zalewamy nimi usmażone pory. Patelnię przykrywamy i na średnim ogniu smażymy omlet tak długo, aż jego wierzch będzie całkowicie ścięty. Podajemy prosto z patelni, na wygrzanym talerzu, przekrojony na połowę, z dodatkiem pikantnej sałatki z pomidorów lub z pikantnym gorącym sosem, np. pomidorowym lub grzybowym.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wyspy Owcze: Parlament dopuścił aborcję na życzenie

2025-12-05 07:27

[ TEMATY ]

aborcja

Adobe Stock

Parlament Wysp Owczych uchwalił w czwartek ustawę aborcyjną, która zezwala na dobrowolne przerywanie ciąży do 12 tygodnia włącznie. Wcześniej było to możliwe tylko w przypadku zagrożenia życia i zdrowia kobiety.

Za liberalizacją przepisów aborcyjnych głosowało 17 parlamentarzystów, a przeciw było 16. W ostatniej chwili grupa przeciwników próbowała bezskutecznie wnieść poprawkę, aby opóźnić wejście w życie nowych przepisów o pół roku, na 1 stycznia 2027 r. – podał farerski nadawca publiczny KVF
CZYTAJ DALEJ

Kard. Grzegorz Ryś napisał "List do wiernych archidiecezji łódzkiej"

2025-12-04 10:51

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Kard. Grzegorz Ryś

kard. Ryś

Piotr Drzewiecki

kard. Grzegorz Ryś

kard. Grzegorz Ryś

Kochani, Siostry i Bracia, Nigdy nie chciałem pisać tego listu. Nigdy sobie nie wyobrażałem tej chwili, że będę musiał odejść z Waszej - NASZEJ - Archidiecezji. A jednak potrzebuję go napisać; nie wyobrażam sobie odejść bez słowa. Słowa nie mojego, lecz BOŻEGO. Bo tylko Ono kryje w sobie nie tylko mądrość, ale i SIŁĘ przeprowadzania człowieka przez takie sytuacje.

Dzisiejsze Słowo stawia nam przed oczy postać św. Jana Chrzciciela, najważniejszego - obok Matki Bożej i św. Józefa - z bohaterów Adwentu. Nie chodzi przy tym o to, aby go jedynie przypomnieć (z racji na historyczną poprawność); chodzi o to, ABY SIĘ W JEGO OSOBIE ODNALEŹĆ. To bardzo ważne: przejrzeć się w osobie i w powołaniu Jana Chrzciciela - z całą pokorą i bojaźnią, pamiętając, że przymierzamy się do „największego spośród narodzonych z niewiasty” (por. Mt 11, 11). To ważne dla całego Kościoła: ważne dla rodziców i dla katechetów, ważne dla duchownych, szczególnie ważne dla biskupa. Dla każdej osoby, której powołaniem jest prowadzić innych do wiary. Dlaczego?
CZYTAJ DALEJ

Niech w te święta nikt nie będzie głodny - Caritas rusza ze świąteczną zbiórką żywności “Tak. Pomagam"

2025-12-05 16:33

[ TEMATY ]

Caritas

mat. pras. Caritas AW

Caritas Polska zaprasza do udziału w zbiórce żywności „Tak, Pomagam!”, która odbędzie się 5 i 6 grudnia w sklepach w całej Polsce. Dotychczas, w 26 edycjach, zebrano blisko 8 500 ton żywności, która trafiła do około 1,5 miliona osób. W najbliższy piątek i sobotę, w blisko 2 tys. sklepów w całej Polsce, wolontariusze będą zbierać produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Twoje wsparcie jest niezbędne, aby przygotować paczki świąteczne dla 50 tysięcy potrzebujących.

Niewidzialny dramat seniorów i codzienne dylematy
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję