Reklama

Z naszej kuchni

Na drugie danie

Niedziela Ogólnopolska 46/2003

Potrawy przygotowała p. Mariola

Potrawy przygotowała p. Mariola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gołąbki z włoskiej kapusty

(Przepis na 6 porcji)

1 duża, lekko związana główka włoskiej kapusty.
Farsz: 2 gotowane lub upieczone piersi z kurczaka, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka lub przyprawy do zup.

Reklama

Obraną z wierzchnich, grubych, zielonych liści kapustę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy po łyżeczce soli i cukru, zagotowujemy, trzymamy we wrzątku nie dłużej jak 5 min - wylewamy na sito, odstawiamy do wychłodzenia i odsączenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i posiekane nożem mięso, składniki razem zasmażamy, często mieszając; dodajemy tartą bułkę, przyprawy i koperek. Gdy farsz jest zbyt ścisły, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt lekki - trochę tartej bułki. Przestudzone liście kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach - układamy porcje farszu, zwijamy, spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanki, na nich układamy gołąbki, całość lekko oprószamy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą sporo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do sosu, zagotowujemy, trzymamy chwilę na ogniu, by mąka straciła smak surowizny; gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny i jasny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet dla smakosza

(Przepis na 2 porcje)

Biała część dorodnego pora, 1 łyżka masła, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1 łyżka pikantnego keczupu, 4 jajka, 4 łyżki mleka.

Dokładnie wymyty por kroimy w cienkie krążki, zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, keczupem i dusimy pod przykryciem przez 5-7 min.
Jajka lekko ubijamy z mlekiem - powinny się spienić i dokładnie połączyć, zalewamy nimi usmażone pory. Patelnię przykrywamy i na średnim ogniu smażymy omlet tak długo, aż jego wierzch będzie całkowicie ścięty. Podajemy prosto z patelni, na wygrzanym talerzu, przekrojony na połowę, z dodatkiem pikantnej sałatki z pomidorów lub z pikantnym gorącym sosem, np. pomidorowym lub grzybowym.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Św. Teresa z Lisieux

[ TEMATY ]

św. Teresa z Lisieux

pl.wikipedia.org

Teresa urodziła się 2 stycznia 1873 w Alençon - mieście we francuskiej Normandii. Była najmłodszą córką Ludwika i Zelii Martinów, przykładnych małżonków i rodziców, ogłoszonych wspólnie błogosławionymi 19 października 2008 r.

Drodzy bracia i siostry,
CZYTAJ DALEJ

Pytania o Anioła Stróża

Anioł Stróż jest zawsze bliski człowiekowi wierzącemu. Towarzyszące nam od dzieciństwa proste modlitwy do Anioła Stróża, obrazki przedstawiające kroczącego za dzieckiem zatroskanego anioła z rozpostartymi skrzydłami rodzą wciąż pytania: Kim jest Anioł Stróż? Jaki on jest? Ilu jest Aniołów Stróżów? To oczywiste, że chcemy więcej wiedzieć o kimś, kto jest nam szczególnie bliski

Pytamy więc: Czy wszyscy ludzie mają swego Anioła Stróża czy wyłącznie chrześcijanie? Każdy człowiek ma swojego Anioła Stróża. W starotestamentalnej Księdze Tobiasza archanioł Rafał pojawia się w roli towarzysza młodego Tobiasza (por. Tb 5, 4n). Dzieje Apostolskie wspominają anioła św. Piotra (por. Dz 12, 15). Anioła Stróża ma każdy człowiek, także wyznawca innej religii czy osoba niewierząca. Jest on więc dany każdemu człowiekowi. A więc, ilu jest ludzi na świecie, tylu jest Aniołów Stróżów.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Farrell: osoby starsze to szansa Kościoła i dar Boga

2025-10-02 15:36

[ TEMATY ]

osoby starsze

szansa Kościoła

dar Boga

Adobe Stock

Rosnąca liczba osób starszych na świecie nie jest nagłym problemem do rozwiązania, ale nową szansą i wzbogaceniem wspólnoty - powiedział kard. Kevin Farrell podczas otwarcia II Międzynarodowego Kongresu Osób Starszych w Rzymie.

Kard. Farrell, prefekt Dykasterii ds. Świeckich, Rodziny i Życia powitał zgromadzonych na Kongresie przypominając, duszpasterstwo skierowane do osób starszych odpowiada rosnącym potrzebom dzisiejszych wspólnot.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję