Reklama

Z naszej kuchni

Polubmy mrożonki

Są zdrowe, bardzo smaczne, a o tej porze roku - stanowią trudny do przecenienia składnik codziennego jadłospisu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szpinak zasmażany na ostro

(Przepis na 4 porcje)

1 opakowanie mrożonego szpinaku (0,5 kg), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 20 dag sera typu rokpol, 0,5 szklanki śmietany, 3 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz.

Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą - oprószamy mąką i razem zasmażamy, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Do zasmażki dodajemy lekko rozmrożony szpinak, smażymy odkryty, cały czas mieszając, ok. 5 min. Dodajemy pokruszony ser połączony ze śmietaną i przyprawami i nadal przez kilka minut zasmażamy - cały czas mieszając (szpinak lubi się przypalać).
Podajemy do ziemniaków purée i sadzonego jajka lub - jako farsz do naleśników na piwie albo pikantnego omletu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Szpinak zapiekany z boczkiem

(Przepis na 4 porcje)

1 opakowanie mrożonego szpinaku (0,5 kg), 20 dag wędzonego boczku, 3 łyżki oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 4 jajka.

Na dużej patelni (ważne) rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i - od czasu do czasu mieszając - smażymy, aż się zrumieni. Powstałe skwarki wyjmujemy cedzakową łyżką, a na tłuszczu podsmażamy posiekaną wraz z czosnkiem cebulę. Gdy się zeszklą (nie dopuszczamy, by się zrumieniły), oprószamy mąką i zasmażamy, aż mąka straci smak surowizny. Do zasmażki dodajemy lekko rozmrożony szpinak i na niewielkim ogniu, często mieszając, podsmażamy przez 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i - kto lubi - szczyptą mielonego czosnku. W szpinaku robimy cztery wgłębienia, w każde wbijamy całe jajko, posypujemy przyprawami i odłożonymi wcześniej skwarkami. Patelnię szczelnie przykrywamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 min - aż białka jajek będą ścięte.
Szpinak podajemy do ziemniaków purée, do krokietów z gotowanych ziemniaków lub do chrupiących, gorących frytek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Uroczystości pogrzebowe Stanisława Soyki

2025-09-08 06:37

[ TEMATY ]

Stanisław Soyka

Wikipedia.pl

Pogrzeb wokalisty, pianisty, skrzypka, kompozytora i aranżera Stanisława Soyki odbędzie się w poniedziałek. Rozpocznie się w południe mszą w Kościele pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy przy ul. Alfreda Nobla 16 w Warszawie, następnie o godz. 14 zaplanowano uroczystości pogrzebowe na Cmentarzu Wojskowym przy ul. Powązkowskiej.

W swojej twórczości Soyka łączył jazz, pop, soul, poezję śpiewaną i muzykę klasyczną, a jego charakterystyczny głos i emocjonalny sposób interpretacji sprawiły, że zyskał miano jednego z najwybitniejszych interpretatorów polskiej piosenki.
CZYTAJ DALEJ

„Ciemne Typy” z Polski na kanonizacji Frassatiego i Acutisa

2025-09-08 16:21

[ TEMATY ]

św. Carlo Acutis

św. Pier Giorgio Frassati

Vatican Media

Przyjechaliśmy dla Pier Giorgia. Ciemne Typy z Polski, a więc ci, którzy idą jego śladami – mówi ks. Krzysztof Nowrot, duszpasterz akademicki z Katowic i koordynator polskiego Towarzystwa Ciemnych Typów. Nazwa tej grupy modlitewnej nawiązuje do nieformalnej organizacji założonej przez samego Frassatiego. Wśród pielgrzymów obecnych na kanonizacji św. Piotra Jerzego Frassatiego i św. Karola Acutisa byli młodzi Polacy, którym „Ciemny Typ” z Turynu od lat wskazuje drogę do Boga.

„Ciemne Typy” z Polski to głównie młodzież z archidiecezji katowickiej, licealiści, studenci oraz ich rodzice, także z innych części Polski. Jak podkreślał ks. Krzysztof Nowrot, niedzielna uroczystość była doświadczeniem wielopokoleniowym. „To wielkie przeżycie, miałem takie wrażenie patrząc na Wandę Gawrońską, siostrzenicę Frassatiego, która w pewnym momencie szła do ołtarza w procesji, że to któreś pokolenie, które za nim idzie” – zauważył w rozmowie z Radiem Watykańskim-Vatican News. Duszpasterz dodał, że popularność Frassatiego nie słabnie i wyraził nadzieję, że podobnie będzie w przyszłości z postacią św. Karola Acutisa.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Tagle: Bolesne słyszeć o zakonnicach, które są traktowane „prawie jak niewolnice"

2025-09-08 17:11

[ TEMATY ]

kard. Luis Antonio Tagle

Ks. Paweł Kłys

Kard. Luis Antonio Tagle

Kard. Luis Antonio Tagle

Kardynał Luis Antonio Tagle wezwał około osiemdziesięciu nowo mianowanych biskupów z całego świata, aby traktowali swoją posługę jako służbę, a nie panowanie. „To Duch Święty nas mianuje. Nie wolno nam o tym zapominać” - powiedział w weekend w Rzymie pro-prefekt Dykasterii ds. Ewangelizacji. Kościół jest `Bożą trzodą`, a biskupi są jedynie `strażnikami`, a nie panami. "Ich powołaniem jest prowadzenie trzody zgodnie z wolą i pragnieniem” Boga - powiedział kard. Tagle. Szczególnie skrytykował również sposób, w jaki w niektórych diecezjach traktuje się zakonnice.

Biskupi uczestniczą obecnie w organizowanym przez Dykasterię ds. Ewangelizacji (Sekcja ds. Pierwszej Ewangelizacji i Nowych Kościołów Patrykularnych) , który tradycyjnie odbywa się we wrześniu i od 1994 r. stanowi stały element programu Kurii Rzymskiej. Ma on na celu umożliwienie biskupom zmierzenie się z wieloma wyzwaniami związanymi z pełnieniem ich funkcji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję