Zapiekane pory
(Przepis na 4 porcje)
4 białe części pora.
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, sól, pieprz, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, 1 filiżanka utartego
żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.
Z pora odcinamy zielone części i korzonki, dokładnie myjemy pod bieżącą letnią wodą, wrzucamy na gorącą wodę z dodatkiem soli i cukru i gotujemy 12-15 min. Pozostawiamy w wodzie, w której się gotowały
- do wychłodzenia.
Zimne przecinamy wzdłuż, układamy rozciętą stroną do góry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy - całość posypujemy obficie
serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika. Zapiekamy ok. 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy ser lekko się zrumieni, a boki odstają od formy. Zapiekankę podajemy do wszelkiego rodzaju
smażonych mięs i ryb - najsmaczniejsza z młodymi ziemniakami obficie posypanymi świeżym koperkiem jako samodzielne, bezmięsne danie.
Rada: Do porów, tuż przed polaniem ich sosem, możemy dodać kilka najcieniej pokrojonych pieczarek lub szklankę (mała puszka) odsączonego zielonego groszku lub soczewicy, ugotowaną, posiekaną
marchewkę lub mięso z piersi kurczaka - ale wówczas będzie to zupełnie inne danie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sałatka z ryżem
Lekko strawne, orzeźwiające danie na kolację
(Przepis na 4 porcje)
2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 1 mała puszka zielonego groszku, 1 mała puszka kukurydzy w zalewie, 1 puszka ananasów w plastrach, 2 duże ząbki czosnku, szczypta roztartych w dłoniach lubianych ziół, sól i pieprz, pół szklanki śmietany lub jogurtu o smaku naturalnym, zielenina.
Ryż sypiemy do salaterki, zalewamy dwoma łyżkami soku z ananasów. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę, najdrobniej posiekany - ale nie zmiażdżony czosnek i pokrojone w niewielką kostkę plastry ananasów. Składniki delikatnie łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (delikatnie, by przyprawy nie przytłumiły smaku i aromatu sałatki), zalewamy spienioną śmietaną i - gdy trzeba - niewielką ilością soku z ananasów. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypaną zieleniną.