Reklama

Z naszej kuchni

Zupy lata

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zielona zupa z szynką

(Przepis na 4 porcje)

3 szklanki wywaru z warzyw i kości lub rosołu z koncentratu, 1 szklanka mleka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 filiżanka surowych liści szczawiu (po przebraniu, odrzuceniu ogonków i grubych łodyg), 1 filiżanka surowych liści szpinaku (przebranych i pozbawionych grubych łodyżek), oliwa, sól, pieprz, 1 kopiasta łyżeczka mąki, 1 plaster szynki.

Na rozgrzanej oliwie zasmażamy liście szczawiu i szpinaku. Gdy lekko zbrunatnieją, oprószamy mąką, zasmażamy razem przez 2 min, aż mąka straci smak surowizny, zalewamy szklanką gorącego rosołu, zagotowujemy. Do pozostałego rosołu przecieramy zasmażoną zieleninę, zagotowujemy razem, łączymy zupę z mlekiem i lekko spienioną śmietaną. Gdy trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach rozkładamy pokrojoną w niewielką kostkę szynkę, zalewamy gorącą zupą, podajemy lekko oprószoną koperkiem. Zupę możemy też podać z połówkami ugotowanych na twardo jaj lub drobnymi, chrupiącymi grzankami z tostowego chleba.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zupa szpinakowa z jajecznymi kluseczkami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 płaska łyżka masła, 1 filiżanka przebranych, pozbawionych łodyg liści szpinaku, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 szklanki gęstej śmietany, siekany koperek.
Ciasto: 1/2 szklanki pełnego mleka, 2 jajka, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej.

Kluseczki: Jajka, żółtko, przyprawy łączymy i ubijamy składniki, aż się połączą w jednolitą, lekko spienioną masę, którą - zaraz po przygotowaniu - wlewamy do średniej wielkości kokilki. Kokilkę z ciastem wkładamy do większego naczynia z wrzącą wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy, aż masa całkowicie stężeje (ok. 10 min). Wykładamy na płaski talerz, po wychłodzeniu kroimy zgrabne kluseczki i rozkładamy na przygotowanych talerzach do zupy.
Zupa: Przygotowany szpinak zalewamy wrzątkiem, po minucie cedzimy na sicie. Gdy lekko przestygnie, siekamy razem z czosnkiem i zasmażamy na maśle, często mieszając, aż wyparuje cały sok.
Do gorącego rosołu przekładamy zasmażony szpinak, zagotowujemy, doprawiamy (gdy trzeba) do smaku. Po zestawieniu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną. Gorącą zupą zalewamy przygotowane wcześniej kluseczki, całość lekko oprószamy koperkiem.
Rada: Zupę możemy podać również z połówkami ugotowanych na twardo jajek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łódź: Zmarł wieloletni Redaktor Naczelny Niedzieli Łódzkiej śp. ks. dr Waldemar Kulbat

2025-08-06 13:41

[ TEMATY ]

archdiecezja łódzka

Marek Kamiński

ks. dr Waldemar Kulbat, redaktor łódzkiej edycji Tygodnika Katolickiego Niedziela

ks. dr Waldemar Kulbat, redaktor łódzkiej edycji Tygodnika Katolickiego Niedziela

W święto Przemienienia Pańskiego zmarł wieloletni Redaktor Naczelny naszej łódzkiej „Niedzieli” śp. ks. dr Waldemar Kulbat.

Ks. Waldemar Kulbat urodził się 7 stycznia 1944 r. w Piotrkowie Trybunalskim. Święcenia kapłańskie przyjął 16 czerwca 1968 r, a mgr filozofii chrześcijańskiej został 2 czerwca 1973 r. na KUL. W 1990 roku uzyskał stopień doktora nauk humanistycznych w zakresie filozofii i socjologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Śp. ks. dr Waldemar Kulbat był prałatem Jego Świątobliwości, kanonikem honorowym Archikatedralnej Kapituły Łódzkiej, duszpasterzem dziennikarzy archidiecezji łódzkiej, prezesem Łódzkiego Oddziału Towarzystwa Przyjaciół KUL. Odznaczony rokietą i mantoletem w 1996 r., kanonik honorowy Archidiecezjalnej Kapituły Łódzkiej od 15 czerwca 2000 r. Wykładał katolicką naukę społeczną, socjologię i socjologię religii w Wyższym Seminarium Duchownym w Łodzi i łódzkiej filii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. Był wizytatorem ds. duszpasterstwa, referentem ds. duszpasterstwa dziennikarzy i referentem ds. Dni Kultury Chrześcijańskiej. Był autorem wielu książek i artykułów.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna przed wspomnieniem św. Maksymiliana Marii Kolbego

[ TEMATY ]

św. Maksymilian Kolbe

Karol Porwich/Niedziela

Nowenna do św. Maksymiliana M. Kolbego w oparciu o teksty z "Pism" świętego. Modlitwę rozpoczynamy 5 sierpnia.

Święty Maksymilianie, zapalony miłością Boga, opromieniony światłem Niepokalanej Dziewicy, wskazywałeś ludowi Bożemu rozliczne formy apostołowania do zwycięstwa dobra i dla rozszerzenia królestwa Bożego na całym świecie. Uproś nam światło i siłę, abyśmy mogli czynić dobro i pociągać innych do Chrystusowej miłości. Wstaw się do Pana o łaskę dla nas, abyśmy owładnięci tym samym zapałem miłości, wiarą i czynem mogli świadczyć o Chrystusie wśród naszych braci i dojść razem z Tobą do posiadania Boga w chwale wiecznej. Amen.
CZYTAJ DALEJ

Prezydent przejął zwierzchnictwo nad Siłami Zbrojnymi RP: zrobię wszystko, żeby zbudować najsilniejszą armię NATO w Europie

2025-08-06 17:20

[ TEMATY ]

Karol Nawrocki

Zaprzysiężenie Karola Nawrockiego

PAP/Leszek Szymański

Prezydent Karol Nawrocki przejął w środę, podczas uroczystości przed Grobem Nieznanego Żołnierza, zwierzchnictwo nad Siłami Zbrojnymi RP.

Ceremonia ma charakter symboliczny. Nawrocki jest bowiem zwierzchnikiem sił zbrojnych od momentu objęcia urzędu prezydenta, czyli od zaprzysiężenia przed Zgromadzeniem Narodowym, które odbyło się wcześniej w środę.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję