Reklama

Z naszej kuchni

Z letnich warzyw i owoców

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapuścianki - sznycle ze świeżej kapusty

(Przepis na 8 sznycli)

1 główka dorodnej, świeżej, niezbyt ścisłej kapusty, 8 plasterków chudej wędliny o grubości do 1/2 cm (mortadela, mielonka), przecier pomidorowy, sól, pieprz, olej.
Do panierowania: mąka, roztrzepane 2 jajka, tarta bułka.

Obraną z wierzchnich liści kapustę kładziemy do naczynia z osolonym wrzątkiem, zagotowujemy, zestawiamy z ognia, trzymamy w odkrytym naczyniu przez 5 min (nie dłużej). Wykładamy na durszlak, odsączamy. Z przechłodzonej kapusty delikatnie ściągamy liście, ścinamy grube nerwy, rozkładamy na stolnicy (mniejsze liście można łączyć po 2 lub 3). Do środka każdego liścia kładziemy plaster wędliny posmarowany dość obficie przecierem i oprószony przyprawami. Składamy „w kopertę”, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Kapuścianki przekładamy do większego naczynia i trzymamy pod przykryciem (na najmniejszym ogniu) przez kilka minut, by „doszły”. Podajemy z ziemniakami obficie obsypanymi koperkiem oraz z sałatką z pomidorów lub z inną sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Powidła z agrestu

Na powidła bierzemy tylko szlachetne owoce agrestu - do smażenia powideł nie nadaje się agrest z włoskami. Zwolennicy zdecydowanego kwaskowego smaku, jaki daje agrest, mogą usmażyć powidła z tej porcji owoców z połową porcji cukru - dokładnie wysmażone będą się doskonale trzymać.

4 kg dojrzałego, miękkiego, obranego agrestu (waga po przygotowaniu), 4 szklanki cukru.

Dojrzałe, nawet lekko przejrzałe owoce płuczemy, sypiemy do rondla przeznaczonego do smażenia powideł, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Gdy owoce lekko się rozgotują, dodajemy cukier, mieszając - zagotowujemy. Smażymy, często mieszając, przez 20 min. Odstawiamy, przykryte ściereczką.
Następnego dnia powidła podgrzewamy. Od chwili zagotowania smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając, przez 1/2 godz. Odstawiamy do wychłodzenia do następnego dnia. Zimne, ponownie stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, smażymy do chwili, aż uzyskają odpowiednią konsystencję. Są gotowe, gdy z drewnianej łyżki spadają płatami.
Przechowujemy w słoiczkach typu twist. Powidła mają doskonały, lekko kwaskowy, pobudzający apetyt smak i szerokie zastosowanie: do białego pieczywa, do nadziewania pączków, do przełożenia świątecznego piernika oraz wszelkiego rodzaju ciast.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania różańcowe bł. Honorata Koźmińskiego

2025-10-12 20:54

[ TEMATY ]

różaniec

Adobe Stock

Uwielbiam Cię, Jezu! Uwielbiam Ciebie, który będąc Bogiem, raczyłeś stać się Człowiekiem, ażeby nas upodobnić do Siebie. Odciskaj przez żywą wiarę, coraz głębiej i wyraźniej pieczęć podobieństwa swojego Boskiego Oblicza w naszych duszach.
CZYTAJ DALEJ

Skarby Serca Jezusowego objawione światu: nowenna do św. Małgorzaty-Marii Alacoque

[ TEMATY ]

nowenna

św. Małgorzata Maria Alacoque

Agata Kowalska

Święta Małgorzata Maria Alacoque

Święta Małgorzata Maria Alacoque

Nowenna rozpoczyna się od dnia 5 października.

CZYTAJ DALEJ

Nowa Ruda-Słupiec. Koncert z okazji XXV Dnia Papieskiego

2025-10-12 21:27

[ TEMATY ]

Nowa Ruda ‑ Słupiec

Sygnał Miłosierdzia

Kacper Birula

Wojciech Budniak

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Chór Rodziny Sygnału Miłosierdzia podczas koncertu „Jan Paweł II – Prorok Nadziei” w kościele św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Nowej Rudzie-Słupcu

Chór Rodziny Sygnału Miłosierdzia podczas koncertu „Jan Paweł II – Prorok Nadziei” w kościele św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Nowej Rudzie-Słupcu

W kościele św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Nowej Rudzie-Słupcu w niedzielny wieczór 12 października odbył się koncert Rodziny Sygnału Miłosierdzia z okazji XXV Dnia Papieskiego.

Wydarzenie pod hasłem „Jan Paweł II – Prorok Nadziei” zgromadziło licznych wiernych, którzy przyszli, by wspólnie modlić się śpiewem i oddać hołd papieżowi Polakowi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję