Reklama

Z naszej kuchni

Z letnich warzyw i owoców

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapuścianki - sznycle ze świeżej kapusty

(Przepis na 8 sznycli)

1 główka dorodnej, świeżej, niezbyt ścisłej kapusty, 8 plasterków chudej wędliny o grubości do 1/2 cm (mortadela, mielonka), przecier pomidorowy, sól, pieprz, olej.
Do panierowania: mąka, roztrzepane 2 jajka, tarta bułka.

Obraną z wierzchnich liści kapustę kładziemy do naczynia z osolonym wrzątkiem, zagotowujemy, zestawiamy z ognia, trzymamy w odkrytym naczyniu przez 5 min (nie dłużej). Wykładamy na durszlak, odsączamy. Z przechłodzonej kapusty delikatnie ściągamy liście, ścinamy grube nerwy, rozkładamy na stolnicy (mniejsze liście można łączyć po 2 lub 3). Do środka każdego liścia kładziemy plaster wędliny posmarowany dość obficie przecierem i oprószony przyprawami. Składamy „w kopertę”, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Kapuścianki przekładamy do większego naczynia i trzymamy pod przykryciem (na najmniejszym ogniu) przez kilka minut, by „doszły”. Podajemy z ziemniakami obficie obsypanymi koperkiem oraz z sałatką z pomidorów lub z inną sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Powidła z agrestu

Na powidła bierzemy tylko szlachetne owoce agrestu - do smażenia powideł nie nadaje się agrest z włoskami. Zwolennicy zdecydowanego kwaskowego smaku, jaki daje agrest, mogą usmażyć powidła z tej porcji owoców z połową porcji cukru - dokładnie wysmażone będą się doskonale trzymać.

4 kg dojrzałego, miękkiego, obranego agrestu (waga po przygotowaniu), 4 szklanki cukru.

Dojrzałe, nawet lekko przejrzałe owoce płuczemy, sypiemy do rondla przeznaczonego do smażenia powideł, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Gdy owoce lekko się rozgotują, dodajemy cukier, mieszając - zagotowujemy. Smażymy, często mieszając, przez 20 min. Odstawiamy, przykryte ściereczką.
Następnego dnia powidła podgrzewamy. Od chwili zagotowania smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając, przez 1/2 godz. Odstawiamy do wychłodzenia do następnego dnia. Zimne, ponownie stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, smażymy do chwili, aż uzyskają odpowiednią konsystencję. Są gotowe, gdy z drewnianej łyżki spadają płatami.
Przechowujemy w słoiczkach typu twist. Powidła mają doskonały, lekko kwaskowy, pobudzający apetyt smak i szerokie zastosowanie: do białego pieczywa, do nadziewania pączków, do przełożenia świątecznego piernika oraz wszelkiego rodzaju ciast.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmiany personalne księży w diecezji zamojsko-lubaczowskiej

2025-06-22 09:59

[ TEMATY ]

diecezja zamojsko‑lubaczowska

zmiany kapłanów

Diecezja zamojsko-lubaczowska

W sobotę, 21 czerwca 2025 r., podczas Dnia Kapłańskiego w Sanktuarium w Krasnobrodzie, Biskup Zamojsko-Lubaczowski Marian Rojek ogłosił następujące decyzje personalne dotyczące kapłanów Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej:

Ks. kan. dr Wiesław BANAŚ, z dniem 21 czerwca 2025 r. przeniesiony w stan emerytalny z zamieszkaniem w domu rodzinnym
CZYTAJ DALEJ

Św. Paulin z Noli

Niedziela Ogólnopolska 51/2007, str. 4

pl.wikipedia.org

Św. Paulin z Noli

Św. Paulin z Noli
Drodzy Bracia i Siostry!
CZYTAJ DALEJ

Znamy datę beatyfikacji arcybiskupa-męczennika Eduarda Profittlicha

2025-06-22 13:09

[ TEMATY ]

beatyfikacja

wikipedia.org

Wyznaczono nową datę beatyfikacji estońskiego arcybiskupa Eduarda Profittlicha (1890-1942), który zginął śmiercią męczeńską w niewoli sowieckiej w 1942 roku. Uroczystości 6 września w Tallinie będzie przewodniczył legat papieski kardynał Christoph Schönborn, emerytowany arcybiskup Wiednia. Pierwotnie beatyfikacja była planowana na 17 maja, jednak nie doszło do niej w związku ze śmiercią papieża Franciszka. Teraz nową datę wydarzenia w stolicy Estonii oficjalnie zatwierdził papież Leon XIV.

Uroczysta beatyfikacja odbędzie się podczas Eucharystii na placu Wolności (Vabaduse väljak) w centrum Tallina. Jest to pierwsza beatyfikacja w historii Kościoła katolickiego w Estonii i jedna z pierwszych w krajach nordyckich od czasów reformacji. Po ceremonii zaplanowano modlitwę ekumeniczną na placu Wolności, poświęconą pamięci wszystkich ofiar sowieckich deportacji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję