(Przepis na 1 porcję)
1 filet z piersi kurczaka (wielkość według apetytu), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka naturalnego jogurtu, 1 kopiasta łyżka utartego żółtego sera, szczypta posiekanych listków świeżego estragonu, olej, sól, pieprz, sok z cytryny.
Lekko rozbity drewnianym tłuczkiem (ważne) filet kropimy sokiem z cytryny, oprószamy solą i świeżo zmielonym białym pieprzem, wstawiamy na 10 min do lodówki.
Na nieco głębszej patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem ząbka czosnku. Gdy czosnek zbrunatnieje - usuwamy go, a na gorącym, aromatycznym tłuszczu smażymy filet, po 3-4 min z każdej strony. Śmietanę
mieszamy z jogurtem i utartym serem, zalewamy filet, zmniejszamy ogień do minimum, trzymamy potrawę pod przykryciem przez 3 -5 min.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką lub młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu