Reklama

Z naszej kuchni

Z jesiennymi dodatkami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekany łosoś

Przepis na 4 porcje

4 plastry świeżego łososia (grubości 2 cm), wykrojone ze środkowej części ryby, 2 duże łyżki soku wyciśniętego z cytryny (nie powinny dostać się pestki), 6-7 łyżek oliwy (ilość oliwy zależy od wielkości płatów łososia), 4 duże, kwaskowe jabłka, duża szczypta cynamonu, 1 szklanka śmietany 18%, utarty żółty ser w takiej ilości, by równą warstwą przykrył potrawę, tłuszcz do wysmarowania formy, gdy trzeba - oliwa do smażenia.

Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Każdy plaster łososia filetujemy, wykrawamy grube ości, dzielimy na dwie części i delikatnie oprószamy solą. Układamy w miseczce w marynacie, owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
Na rozgrzanej, teflonowej patelni obsmażamy porcje łososia - do zrumienienia powinien wystarczyć tłuszcz z marynaty, ale gdy trzeba - oliwę uzupełniamy. Zrumienione z obu stron, układamy w naczyniu do zapiekania. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka rozprużamy, doprawiamy do smaku szczyptą cynamonu, rozkładamy w równej ilości na przygotowanych filetach. Śmietanę lekko ubijamy. Gdy się spieni, rozkładamy równą warstwą na jabłka; całość posypujemy równą warstwą utartego sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 180o C przez 20-30 min. Wyjmujemy, gdy ser się stopi i lekko zrumieni. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub z chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z jabłek z bakaliami

Przepis na 4 porcje

2 duże, kwaskowe jabłka, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka siekanych orzechów (mogą być laskowe lub laskowe i włoskie - pół na pół), sok z cytryny.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu lub jogurtu i śmietany (pół na pół), 1 kopiasta łyżeczka cukru wanilinowego.

Do przybrania - połówki włoskich orzechów lub rodzynki oraz listki świeżej melisy lub mięty.
Pozbawione gniazd nasiennych jabłka (ze skórką) ucieramy na tarce jarzynowej z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie dostały się pestki (z pestkami surówka zgorzknieje). Rodzynki płuczemy, dokładnie odsączamy, orzechy grubo siekamy - dodajemy do utartych jabłek.
Sos: Jogurt lub jogurt i śmietanę (pół na pół) lekko ubijamy z dodatkiem cukru wanilinowego. Spienionym sosem zalewamy surówkę, delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły, rozkładamy do pucharków, przybieramy według własnych upodobań i podajemy nie później niż 5 min po przygotowaniu. Podana później straci na wyglądzie i smaku.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jesienią poznaj Archidiecezję Krakowską: Sanktuarium św. Józefa i klasztor „na Górce” w Wadowicach

2025-11-07 20:51

[ TEMATY ]

Wadowice

klasztor

karmel-wadowice.pl/Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Sanktuarium św. Józefa i klasztor „na Górce” w Wadowicach

Sanktuarium św. Józefa i klasztor „na Górce” w Wadowicach

Wadowice to nie tylko rodzinny dom św. Jana Pawła II i słynne kremówki. Na jednym z pobliskich wzgórz, zwanym przez mieszkańców po prostu „Górką”, wznosi się klasztor karmelitów bosych i prowadzone przez nich sanktuarium – miejsce modlitwy, pracy i wyciszenia, które od końca XIX wieku wpisuje się w duchową historię regionu.

Pod koniec XIX wieku karmelici bosi poszukiwali w Galicji miejsca, w którym mogliby ponownie umocnić swoją obecność. Jak tłumaczy o. Ryszard Stolarczyk OCD, zastępca przeora klasztoru karmelitów bosych w Wadowicach, chodziło nie tylko o budowę nowego domu zakonnego, ale przede wszystkim o stworzenie przestrzeni formacyjnej dla młodych ludzi. Zakon chciał zapewnić sobie przyszłość, wychowując kolejne pokolenia w duchu modlitwy i pracy.
CZYTAJ DALEJ

Prezydent spełnia obietnicę wyborczą. Jest projekt ustawy o obniżce cen prądu

Prezydent Karol Nawrocki podpisał w piątek projekt ustawy, obniżający ceny energii o 33 proc., który zostanie skierowany do Sejmu. To realizacja jednej z obietnic złożonych przez Nawrockiego w kampanii prezydenckiej.

Podziel się cytatem - powiedział prezydent. Dodał, że obecnie Polska jest „drugim państwem (w Unii Europejskiej - PAP) z największymi cenami energii elektrycznej po Czechach.
CZYTAJ DALEJ

Otwarto poradnię rodzinną!

2025-11-07 22:15

Biuro Prasowe AK

Przy parafii św. Jadwigi Królowej w Nowym Targu-Borze otwarto poradnię rodzinną w ramach projektu „Po pierwsze rodzina”, realizowanego przez Fundację Towarzyszenia Rodzinie im. prof. Stanisława Grygiela, we współpracy z Regionalnym Ośrodkiem Polityki Społecznej.

W wydarzeniu wzięli udział m.in. prof. Jan Tadeusz Duda – przewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego, ks. Piotr Piekarczyk – proboszcz parafii św. Jadwigi Królowej, ks. dr Paweł Gałuszka – prezes Fundacji Towarzyszenia Rodzinie, burmistrz Nowego Targu Grzegorz Watycha oraz liczni reprezentanci lokalnych instytucji społecznych, szkół, duchowieństwa i doradcy życia rodzinnego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję