Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie przysmaki

Niedziela Ogólnopolska 5/2005

Fot. Mateusz Banaszkieiwicz

Fot. Mateusz Banaszkieiwicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Krokiety z kaszy gryczanej

Potrawa - arcydzieło staropolskiej kuchni! Lekko zrumienione, chrupiące były przysmakiem! Przywróćmy je do utraconych łask, wprowadźmy do domowego jadłospisu - zasługują na to! Są zdrowe, lekko strawne, przypominają smaki i aromaty dawnych lat.

Przepis na 6 porcji

2 szklanki kaszy gryczanej, 1 duża filiżanka suszonych grzybów (może być tzw. mieszanka), 1 szklanka mleka, kawałek lekko podsuszonego żółtego sera, 2 duże cebule, olej do zasmażenia cebuli, 2 jajka, 2 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony), sól i pieprz do smaku. Tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania, olej lub olej i smalec - pół na pół.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

W mleku - pół na pół z wodą - moczymy wypłukane grzyby (2 godziny) i w wodzie, w której się moczyły, gotujemy do miękkości. Cedzimy, wywar z grzybów uzupełniamy wodą do ilości 4 szklanek, zagotowujemy. Na wrzący sypiemy kaszę i gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziarenka pochłoną cały płyn. Naczynie z kaszą szczelnie przykrywamy, owijamy w stare gazety, koc i stawiamy w ciepłym miejscu.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy rozdrobnioną cebulę, uważając, by się nie zrumieniła. Na tarce z małymi otworami ucieramy ser. Miękką kaszę, grzyby i podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy ser, całe jajka, koperek i przyprawy, składniki dokładnie wyrabiamy.
Na stolnicę sypiemy otręby lub tartą bułkę, wykładamy masę, formujemy zgrabny wałek, obtaczając go dokładnie w posypce. Z wałka kroimy niezbyt grube krokiety. Gdy trzeba, jeszcze lekko podsypujemy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Układamy na wygrzanym półmisku, podajemy z filiżanką tzw. czystej zupy - grzybowej, pomidorowej lub czerwonego barszczu.
Krokiety są najsmaczniejsze gorące, prosto z patelni.

Surówka z cykorii - delikatesowa

Przepis na średniej wielkości salaterkę

2 główki wybielonej cykorii, 2 duże winne jabłka, 1 cebula (może być czerwona), 2 kopiaste łyżki nasion słonecznika, 2 kopiaste łyżki migdałów.
Sos: 1 szklanka 12-procentowej śmietany, sok z 1 cytryny oraz otarta z niej skórka (łyżeczka!), cukier puder i sól do smaku.

Z cykorii oddzielamy zwiędłe liście, ścinamy grubą „piętkę”. Odkładamy kilka ładnych listków do przybrania. Migdały zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie, zdejmujemy łupki, niezbyt drobno siekamy. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę, kropimy obficie cytryną, by nie ściemniały, cebulę kroimy w cienkie piórka.
Cykorię kroimy w paseczki, łączymy z jabłkiem, cebulą, nasionami słonecznika i migdałami, przekładamy do salaterki. Surówki nie solimy!
Sos: Śmietanę łączymy z przyprawami, lekko ubijamy, by się spieniła, zalewamy surówkę i odstawiamy na 15 min - nie dłużej - w chłodne miejsce. Przed podaniem przybieramy zielonymi listkami cykorii.
Rada: Kto lubi, może posypać wierzch surówki rodzynkami.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Duch Święty pomoże, przypomni i nauczy, co jest zbędne a co konieczne do życia

[ TEMATY ]

Ewangelia

maj

rozważanie

ks. Mariusz Słupczyński

Adobe Stock

Rozważanie do Ewangelii J 14,21-26

Czytania liturgiczne na 19 maja 2025;
CZYTAJ DALEJ

Nowy papież ma serce maryjne

2025-05-19 21:15

[ TEMATY ]

Maryja

Papież Leon XIV

PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

Chociaż nie wiadomo jeszcze w pełni, jakie są ulubione nabożeństwa nowego Ojca Świętego, pojawiły się już pewne oznaki jego sympatii maryjnych.

W swoim pierwszym wystąpieniu jako nowy Ojciec Święty i przed udzieleniem błogosławieństwa Urbi et Orbi z Loggii Błogosławieństw Bazyliki Świętego Piotra, papież Leon XIV powiedział: „Nasza Matka Maryja zawsze chce kroczyć u naszego boku, być blisko nas, pomagać nam swoim wstawiennictwem i miłością. Dlatego chciałbym się z wami pomodlić. Módlmy się razem o tę nową misję, o cały Kościół, o pokój na świecie i prośmy Maryję, naszą Matkę, o tę szczególną łaskę”. Następnie odmówił wspólnie ze wszystkimi modlitwę Zdrowaś Maryjo.
CZYTAJ DALEJ

Archidiecezjalny Dzień Dziecka

2025-05-19 23:29

plakat organizatorów

    Po raz drugi odbędzie się Archidiecezjalny Dzień Dziecka. Organizatorzy zapraszają najmłodszych do Rabki Zdroju.

    Już 14 czerwca Duszpasterstwo Młodzieży, parafia św. Marii Magdaleny, Katolicka Szkoła Podstawowa w Rabce-Zdroju oraz Urząd Miasta zapraszają po raz drugi na Archidiecezjalny Dzień Dziecka w Rabce-Zdroju. W planie mnóstwo atrakcji, w tym gra miejska oraz koncert Małego TGD.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję