Reklama

Z naszej kuchni

Obiad z ziemniaków

Niedziela Ogólnopolska 11/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pikantna zupa z ziemniaków

Przepis na 6 porcji

6 średniej wielkości ziemniaków, 1 łyżka czystego smalcu (najodpowiedniejszy - domowy), sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 duża cebula, 1 krążek (ok. 20 dag) suchej kiełbasy (myśliwskiej, jałowcowej), 1 łyżka mąki zrumienionej na suchej patelni, zielenina.

Na rozgrzanym smalcu lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy nabierze złocistej barwy, zalewamy ją 2 l wody, dodajemy przyprawy, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy obrane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 min. Suchą kiełbasę ucieramy na tarce z dużymi otworami, wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy razem, na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zagęszczamy zupę zrumienioną mąką, rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody, zagotowujemy (gdy trzeba, doprawiamy do smaku), odstawiamy na 10 min przykrytą, by smaki dobrze się połączyły. Podajemy posypaną zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekanka w liściach włoskiej kapusty

Przepis na 4 duże porcje

1 średniej wielkości głowa włoskiej kapusty (najodpowiedniejsza - z luźno ułożonymi liśćmi), 1/2 kg mięsa - mielonej wieprzowiny, 6-8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinkach, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 łyżki pasty lub koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, oliwa, tłuszcz do wysmarowania kokilki, cienkie plasterki wędzonego boczku w ilości potrzebnej do wyłożenia spodu i boków kokilki.

Do naczynia z wrzącą, osoloną wodą wkładamy kapustę pozbawioną zewnętrznych, zgrubiałych liści i głąba, trzymamy na niewielkim ogniu przez 10-12 min, cedzimy, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 1/2 szklanki rosołu, sól, pieprz, majeranek - przyprawy w takiej ilości, by mięso po wyrobieniu miało wyraźny, pikantny smak.
Obrane ze skórki ziemniaki kroimy w cienkie (ważne!) plastry. Odsączoną kapustę rozdzielamy, z liści usuwamy grube nerwy, lekko obsuszamy.
Spód kokilki smarujemy tłuszczem, wykładamy - miejsce przy miejscu - cienkimi plasterkami boczku, na nich układamy warstwę z kilku liści kapusty. Na liściach układamy plasterki ziemniaków, oprószone solą i pieprzem, na ziemniaki wykładamy połowę mięsa i ponownie ziemniaki posypane przyprawami, pozostałe mięso i na wierzchu - resztę ziemniaków. Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, podlewamy resztą rosołu, wierzch smarujemy pastą pomidorową i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 ºC piekarnika. Zapiekamy pod przykryciem przez godzinę lub nieco dłużej. Podajemy z filiżanką czystej zupy (grzybowej, pomidorowej) lub szklanką naturalnego soku pomidorowego lub warzywnego.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nuncjusz Apostolski abp Filipazzi: Kraków przyjmuje jako ojca tego, który jest jego synem

2025-12-20 18:47

[ TEMATY ]

ingres

Kraków

Nuncjusz Apostolski

Kard. Grzegorz Ryś

Abp Antonio Guido Filipazzi

kard. Ryś

fot. biuro prasowe archidiecezji krakowskiej

Nuncjusz Apostolski abp Filipazzi podczas ingresu kard. Rysia: Kraków przyjmuje jako ojca tego, który jest jego synem Zapraszam całą wspólnotę diecezjalną, by pod przewodnictwem nowego Pasterza, rozpoczęła kolejny etap swej wielowiekowej historii, krocząc drogą prawdy, sprawiedliwości, miłości i pojednania – mówił nuncjusz apostolski w Polsce abp Antonio Guido Filipazzi podczas ingresu kard. Grzegorza Rysia, nowego metropolity krakowskiego, do bazyliki archikatedralnej na Wawelu.

„Dziś Kraków przyjmuje jako ojca tego, który jest jego synem” – przyznał.
CZYTAJ DALEJ

Św. Piotr Kanizjusz - wielki teolog XVI wieku

[ TEMATY ]

święty

wikipedia.org

Dziś chciałbym opowiedzieć wam o św. Piotrze Kanisie, czyli Kanizjuszu, jak brzmi zlatynizowana forma jego nazwiska - bardzo ważnej postaci XVI wieku w Kościele katolickim. Urodził się 8 maja 1521 w holenderskim Nijmegen.

Jego ojciec był burmistrzem tego miasta. Gdy studiował na Uniwersytecie w Kolonii, odwiedzał mnichów klasztoru kartuzów św. Barbary - prężnego ośrodka życia katolickiego i innych pobożnych ludzi, praktykujących duchowość, zwaną devotio moderna. 8 maja 1543 wstąpił do Towarzystwa Jezusowego w Moguncji ( Nadrenia-Palatynat), po odbyciu rekolekcji pod kierunkiem bł. Piotra Favre´a (Fabera) - jednego z pierwszych towarzyszy św. Ignacego Loyoli. Wyświęcony na kapłana w czerwcu 1546 w Kolonii już w następnym roku jako teolog biskupa Augsburga, kard. Ottona Truchsessa von Waldburg, przybył na Sobór Trydencki, gdzie współpracował z dwoma swymi współbraćmi zakonnymi - Diego Laínezem i Alfonso Salmeronem.
CZYTAJ DALEJ

Ostatnie dni na przekroczenie Drzwi Świętych. Kiedy będą zamykane?

2025-12-21 09:21

[ TEMATY ]

Watykan

Drzwi Święte

Vatican Media

Zbliżając się do końca Jubileuszu Nadziei, rzymskie bazyliki większe przygotowują się do zamknięcia Drzwi Świętych, przez które w czasie Roku Świętego przeszły 32 miliony pielgrzymów - informuje Vatican News. Zbliżające się dni są ostatnią okazją, by przekroczyć Drzwi Święte, które ponownie zostaną otwarte dopiero w 2033 r. W sensie duchowym, kiedykolwiek zdecydujemy się wrócić do Boga, nigdy nie znajdziemy zamkniętych drzwi - mówił kard. Baldassare Reina podczas otwarcia Drzwi Świętych w bazylice św. Jana na Lateranie.

Zgodnie z bullą Spes non confundit papieża Franciszka, Drzwi Święte w Bazylice św. Jana na Lateranie, w Bazylice Matki Bożej Większej i w Bazylice św. Pawła za Murami zostaną zamknięte do 28 grudnia br. Rok Święty, który powoli dobiega końca, dał pielgrzymom „żywe doświadczenie Bożej miłości, która wzbudza w sercu pewną nadzieję zbawienia w Chrystusie”, jak pisał argentyński papież w bulli ogłaszającej Jubileusz Zwyczajny roku 2025.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję