Reklama

Ciasta i desery

Z zakonnej kuchni

Piernik parzony

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
45 dkg przesianej mąki, 4-5 jajek, ½ kostki margaryny, 1 szklanka śmietany, 1 szklanka cukru, 25 dkg miodu sztucznego, 1 przyprawa piernikowa, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka amoniaku, bakalie, polewa czekoladowa

Wykonanie:
Cukier, miód, śmietanę, tłuszcz i przyprawę piernikową dać do rondla, postawić na kuchni i, mieszając, zagotować. Odstawić z ognia i do gorącej masy wsypać przesianą mąkę. Mieszać, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto jest letnie, dodać żółtka, amoniak i sodę oczyszczoną wymieszaną z odrobiną śmietany. Wymieszać ciasto.
Z białek ubić pianę. Bakalie pokroić grubo i oprószyć mąką. Do ostudzonego ciasta stopniowo dodawać ubitą pianę i bakalie. Lekko, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do podłużnych blaszek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. Polać polewą czekoladową.

(Przepis z książki „Ciasta Sióstr Sercanek”)

Pod patronatem „Niedzieli”

Po cieszącej się uznaniem „Kuchni Sióstr Sercanek” z przyjemnością prezentujemy kolejną książkę - „Ciasta Sióstr Sercanek”, której współautorką jest s. Wojciecha Rdzanek, znana Czytelnikom „Niedzieli”. Zamieszczone w książce przepisy pozwolą przygotować tradycyjne, proste i tanie ciasta i ciasteczka, a także bardziej wykwintne domowe wypieki. Miłą niespodzianką dla Czytelników jest przepis na prawdziwy domowy chleb, pieczony przez s. Wojciechę. Książka zawiera barwne fotografie wybranych gotowych wypieków.
Siostry Sercanki zadbały nie tylko o nasze podniebienie, przygotowały dla nas również strawę duchową - wybór myśli założyciela Zgromadzenia św. Józefa Pelczara.
Dystrybucja książek Andrzej Mardyła, pl. Na Groblach 4, 31-101 Kraków, tel. (0-12) 292-04-42, fax (0-12) 292-09-05, handel@aa.com.pl lub przez księgarnię internetową: www.religijna.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Polscy kucharze przygotują kolację dla Franciszka

[ TEMATY ]

kuchnia

Franciszek

Grzegorz Gałązka

Dwóch szefów kuchni z Kołobrzegu, kucharz ze Szczecina i kucharz z Torunia przygotują świąteczną kolację dla papieża. - Na stole królować będą polskie ryby - mówi szef polskich kucharzy Ryszard Pilecki z Kołobrzegu. - Będzie dorsz smażony na palonym maśle, karp z migdałami, śledź w różnych postaciach i polski tatar z polskiej troci z regionalnymi dodatkami. 17 grudnia z Polski do Watykanu pojedzie 300 kg karpi, 200 kg dorszy i 30 kg śledzi. Wszystko ma być gotowe 20 grudnia. Tego dnia przy świątecznym stole zasiądą najważniejsze osoby.
CZYTAJ DALEJ

Lista kardynałów uprawnionych do udziału w konklawe

2025-04-21 14:43

[ TEMATY ]

konklawe

Grzegorz Gałązka

Po śmierci Franciszka jego następcę wybierze zgromadzenie kardynałów, zwane konklawe, choć w tej chwili nie wiadomo, jak to będzie wyglądało w praktyce, gdyż liczba uprawnionych do tego purpuratów wynosi obecnie 135, podczas gdy - zgodnie z obowiązującymi przepisami - nie może ona przekraczać 120. Być może nastąpi doraźna lub trwała zmiana tego ustawodawstwa, ale na razie sytuacja jest nietypowa.

Oto bieżący alfabetyczny wykaz kardynałów elektorów, czyli poniżej 80. roku życia:
CZYTAJ DALEJ

Bp Nykiel, współpracownik papieża Franciszka wspomina zmarłego Ojca Świętego

- Ja go wspominam jak dobrego Ojca - tak o zmarłym Ojcu Świętym mówi portalowi niedziela.pl Biskup Krzysztof Nykiel, współpracownik papieża Franciszka.

Biskup posługujący w Trybunale Miłosierdzia stwierdził, że temat miłosierdzia leżał Papieżowi Franciszkowi głęboko na sercu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję