Właściwie przygotowany, zastawiony i udekorowany stół stanowi fundament udanego uroczystego obiadu.
W pierwszym rzędzie należy przykryć stół grubym, miękkim materiałem (może być ostatecznie odpowiedni koc). Nie chodzi tylko o to, by chronić stół przed zniszczeniem. Gwarantuje to również, że naczynia nie będą stukały podczas stawiania ich na stole i będą stabilne (zagłębią się minimalnie w obrus i nie będą się przesuwały). Następnie kładziemy na stół jeden (nie np. dwa) obrus takiej wielkości, by części zwisające z czterech jego stron miały ok. 25 cm długości. Obrus ten nie może mieć zgięć (które często się pojawiają, gdy jest złożony w szafie).
Na stole wyznaczamy dwie strefy: do jedzenia (licząc od krawędzi stołu na długość od łokcia do końców palców przeciętnej ręki) oraz ozdobną (pozostała część stołu). W części służącej do jedzenia stawiamy nakrycia i półmiski, po które goście będą sięgać (naczynia te mogą przekraczać granicę pomiędzy dwiema strefami, w taki jednak sposób, by można je było przenieść, nie przekraczając łokciem krawędzi stołu. W części ozdobnej stawiamy ozdoby: lichtarze ze świecami, wazoniki i pojemniki z kwiatami, a także patery z owocami; można też kłaść kwiaty i inne ozdoby - kolorowe kawałki tkaniny, szklane kulki, figurki itp. Ozdoby (szczególnie wazony i lichtarze) nie mogą być za wysokie - nie powinny zasłaniać gościom twarzy osób siedzących naprzeciwko.
Na jedną osobę powinniśmy wyznaczyć ok. 60 cm stołu. Nakrycia i sztućce kładziemy ok. 2,5 cm od krawędzi stołu. Podstawowym nakryciem powinien być porcelanowy lub metalowy tzw. talerz podstawowy, na którym kładziemy wszystkie pozostałe talerze. Między talerzem podstawowym a innym talerzem (czy między talerzem i talerzem na nim postawionym) powinna znajdować się tzw. przekładka (odpowiednia serwetka, która uniemożliwi stukanie talerzy i rysowanie tych, które znajdują się pod spodem (nigdy nie kładziemy więcej niż trzy talerze jeden na drugim). Na talerzu kładziemy serwetkę. Z prawej strony stawiamy naczynia do picia, z lewej - talerzyk na chleb i masło. Pamiętajmy o zasadzie, że nigdy nie stawiamy na stole butelek. Napoje wlewamy do karafek (np. wodę) lub dzbanków (np. soki).
Dzisiaj w Niepokalanowie odszedł do Domu Ojca o. Stanisław Maria Piętka, jeden ze współtwórców Niepokalanowa Lasku w jego obecnym kształcie.
O. Piętka był franciszkaninem konwentualnym, duchowym synem św. Franciszka i św. Maksymiliana Kolbe, byłym gwardianem klasztoru w Niepokalanowie i wieloletnim prezesem Zarządu Krajowego Rycerstwa Niepokalanej. Świadectwem swojego życia i miłości Boga, Maryi i drugiego człowieka zawsze pomagał przybliżać się ku Niepokalanej, którą kochał i był przez całe swoje życie całkowicie Jej oddany, szerząc nabożeństwo do Matki Bożej w całej Polsce.
W sobotę 8 listopada odbyła się piesza pielgrzymka ze Stargardu Gubińskiego do Gębic, szlakiem św. Maksymiliana Marii Kolbego, upamiętniająca jego wyjazd z obozu jenieckiego. Tą drogą ruszyło dzisiaj ponad 100 osób
Ponad 100 pielgrzymów, a wśród nich bp Adrian Put, przeszło trzykilometrowy szlak obozowy modląc się za zmarłych jeńców z dawnego obozu jenieckiego Stalag IIIB Amtitz, który znajdował się w dzisiejszych Gębicach.
W sobotę 8 listopada odbyła się piesza pielgrzymka ze Stargardu Gubińskiego do Gębic, szlakiem św. Maksymiliana Marii Kolbego, upamiętniająca jego wyjazd z obozu jenieckiego. W tym roku wydarzenie odbyło się po raz trzeci, a pielgrzymom towarzyszył bp Adrian Put.
Prawo do wywieszenia flagi Rzeczypospolitej 11 listopada ma każdy obywatel. Przepisy nakazują traktować ją z szacunkiem. Biało-czerwona flaga podlega ochronie prawnej, a za jej za jej niewłaściwe eksponowanie grożą kary. Wywieszana publicznie musi być czysta i mieć czytelne barwy.
We wtorek 11 listopada obchodzone będzie Narodowe Święto Niepodległości. To jeden z kilkunastu dni w roku, kiedy zgodnie z przepisami wszystkie organy państwowe i samorządowe mają obowiązek umieszczenia na budynkach lub przed budynkami, które są siedzibami urzędowymi albo miejscem obrad, flagę państwową Rzeczpospolitej Polskiej.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.