Składniki:
1 sprawiona kaczka (o wadze 1,2 kg)
3-4 winne jabłka
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
ok. 1 szklanki wody
2 łyżki smażonych w cukrze borówek
Wykonanie:
Kaczkę opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem wewnątrz i na zewnątrz. Skropić łyżką oleju, odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, lekko posypać cukrem i majerankiem, wymieszać. Kaczkę nadziać jabłkami i spiąć wykałaczkami. Nóżki kaczki związać, włożyć na brytfannę wysmarowaną tłuszczem. Wstawić do gorącego piekarnika (190-200o C). Gdy kaczka się zrumieni, podlać ją wodą i przykryć. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewać tłuszczem z brytfanki. Piec ok. 3 godzin. Podawać pokrojoną w kawałki z jabłkami z nadzienia i smażonymi borówkami.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu