Reklama

Wiadomości

Jedz i żyj zdrowo, czyli warszty dla seniorów

Fundacja Instytut Mediów powstała z inicjatywy abp Wacława Depo, dba o seniorów organizując już kolejny rok warsztaty na temat zdrowego odżywiania dla aktywnych pań i panów należących do klubów seniora.

[ TEMATY ]

senior

MK

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W tym roku grupa osób z Sosnowca miała okazję dowiedzieć się jak troszczyć się o zdrowie, zarówno duchowe jak i fizyczne.

Spotkanie połączone z warsztatem prowadziła Karolina Szostkiewicz-Jaros, dietetyk kliniczny. – Celem projektu jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych, polegająca na wprowadzaniu zdrowej żywności i dokonaniu zmian w złych nawykach żywieniowych u seniorów. Pragniemy zaangażować seniorów w aktywną postawę, promującą zdrowy styl życia. Przekonać, że przez ćwiczenia fizyczne, ruch na świeżym powietrzu i odpowiednio zróżnicowaną dietę znacząco można poprawić jakość życia, nie wydając przy tym pieniędzy na kosztowne leczenie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Fundacja Instytut Mediów pozyskała dofinansowanie od Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w ramach rządowego programu „W Akcji+” Program Wieloletni na rzecz Osób Starszych „Aktywni+”, edycja 2023.

Reklama


Podziel się cytatem

W ramach projektu podjęliśmy już szereg konkretnych zadań, jak choćby organizację warsztatów o zdrowym odżywianiu – powiedziała Monika Książek, koordynator projektu. Ale to nie wszystko. Zajęcia poświęcone zasadom zdrowego żywienia to tylko jeden z elementów programu. – Zorganizowany został już marsz patriotyczny, dzięki któremu seniorzy zwiedzając trasę historyczną, wzięli aktywny udział w treningu nordic walking i mieli okazję poznać ciekawe miejsca – dodała Monika Książek.

MK

Podczas spotkań zorganizowanych dla seniorów, uczestnicy dowiedzieli się m.in., jak zastąpić obecne nawyki żywieniowe czymś lepszym. – Odżywianie w życiu każdego człowieka odgrywa ogromną rolę, zwłaszcza w przypadku seniorów, którzy obarczeni są nierzadko chorobami metabolicznymi, ale i chorobami związanymi z wiekiem.

Jak zatem się odżywiać?

Przede wszystkim nie nadwyrężać swojego przewodu pokarmowego. Nie można jeść zbyt często, a już broń Boże cały czas coś podjadać. Trzeba stosować konkretne przerwy. Woda jest lepsza niż herbata. Ale nie pijmy zwyczajnej wody, tylko dodajmy szczyptę soli kłodawskiej, która ma w składzie minerały potrzebne naszemu organizmowi. Zalecam jeść warzywa – najlepiej przyrządzone na parze lub ugotowane. Trawienie zaczyna się w jamie ustnej, trzeba porządnie gryźć, żeby żołądek zaczął trawić, musimy dać mu sygnał do działania. Dlatego pokarmy zblendowane nie są najlepszym wyjściem. Seniorzy mają tendencję do spożywania posiłków dość monotonnych, zwykle jest to mleko, chleb, ewentualnie bułka i szynka. Warto zwrócić uwagę, aby nasz jadłospis urozmaicić przez włączenie zdrowych produktów. Polecam różne rodzaje kasz, warzywa z rodziny strączkowych – fasolę, groch, soję, ciecierzycę. Rośliny strączkowe cechują się wysoką wartością odżywczą. Są bogatym źródłem białka, dlatego też z powodzeniem mogą być stosowane jako zamiennik mięsa w diecie. Warzywa strączkowe są dobrym źródłem energii, regulują pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom i dają uczucie sytości. Są dobrym wyborem dla osób chorych na cukrzycę, otyłych i z nadwagą, sprawdzą się również w dietach odchudzających. Ważne, by na naszych talerzach było różnorodnie i kolorowo – wyjaśniła Karolina Szostkiewicz-Jaros.

2023-09-30 13:24

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zakurzone perły

Widoczni są w mediach niemal tylko wtedy, gdy reklamują jakieś suplementy diety wspomagające pamięć lub preparaty wzmacniające stawy. Przedstawiani z uśmiechem na ustach, gdy przypominają wnukom o Dniu Babci i Dniu Dziadka. Znakomity „dodatek” do przedświątecznej atmosfery – wkomponowani w telewizyjne spoty uzupełniają kadr z choinką. Seniorzy.

Wtedy faktycznie dostrzegamy ich potencjał – zarówno ten ekonomiczny, jako grupy konsumenckiej, jak i ten emocjonalny. No bo jak tu sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez ukochanej babci krzątającej się w ogromnej kuchni, o której większość Polaków może tylko pomarzyć? W wybiórczej kreacji rzeczywistości umyka nam rzeczywista całość.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV przed wyborem na papieża bardzo lubił podróżować, kilkakrotnie objechał kulę ziemską

2025-05-15 09:34

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Zaledwie cztery dni po konklawe nowy papież Leon XIV zasugerował możliwość rychłej podróży do Turcji, z okazji 1700. rocznicy Soboru Nicejskiego. Nie jest to żadnym zaskoczeniem dla tych, którzy już znali jego biografię: jako kardynał, biskup, a zwłaszcza podczas dwunastu lat pełnienia funkcji przeora generalnego Zakonu Augustianów, Robert Francis Prevost podróżował więcej niż którykolwiek inny papież przed objęciem urzędu. „Rzadko widywano go w Rzymie w czasach, gdy był przełożonym generalnym zakonu. Przez trzy czwarte roku był w drodze” - powiedział w rozmowie z austriacką agencją katolicką Kahpress przeor klasztoru augustianów Wiedniu, ojciec Dominic Sadrawetz.

“Dla przełożonego generalnego augustianów ciągłe podróże są wpisane w profil jego pracy” - wyjaśnił o. Sadrawetz, który za czasów bp. Prevosta był wikariuszem regionalnym w Austrii i często go spotykał. „Regularne wizyty na miejscu są ważne, aby dobrze poznać wspólnoty regionalne oraz ich wyzwania - i osobiście poprowadzić ważne spotkania, takie jak np. kapituły zakonu” - powiedział. Choć w zgromadzeniu istnieją również kontynentalni asystenci generała oraz wikariusz generalny, których można delegować do zadań bp Prevost osobiście przeprowadzał wizytacje tak często, jak to było możliwe.
CZYTAJ DALEJ

Zawsze trzyma się w cieniu. Kim jest sekretarz nowego papieża?

2025-05-15 15:40

[ TEMATY ]

sekretarz

Papież Leon XIV

sekretarz papieża

ks. Edgard Iván Rimaycuna Inga

Vatican Media

Choć Watykan oficjalnie nie ogłosił tej nominacji, to latynoski ksiądz towarzyszący od pierwszych chwil Leonowi XIV nie mógł umknąć uwadze mediów. Chodzi o 36-letniego ks. Edgarda Ivána Rimaycunę, który pracował u boku obecnego papieża jeszcze w Peru, a następnie trafił za nim do Watykanu. Podkreśla się jego ogromną dyskrecję i to, że zawsze trzyma się w cieniu.

Ks. Edgard Iván Rimaycuna pochodzi z Peru. Jego znajomość z obecnym papieżem sięga 2006 roku, kiedy formował się w seminarium duchowym Santo Toribio de Mogrovejo w Chiclayo. W tym czasie ojciec Robert Prevost był przeorem augustianów, ale utrzymywał bliskie relacje ze swą przybraną ojczyzną. Dla młodego seminarzysty augustianin szybko stał się mentorem, odgrywając decydującą rolę w dojrzewaniu jego powołania. Kiedy zakonnik powrócił do Peru, początkowo jako administrator apostolski, a później biskup diecezjalny, potrzebował godnego zaufania współpracownika: w ten sposób Rimaycuna zaczął pracować u jego boku.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję