Kiedyś przygotowywanie przetworów na zimę było koniecznością, dziś możemy się bez tego obyć, jednak robienie ich jest naprawdę wygodne – zimą sięgamy po gotowy sos. Można go podawać z ryżem czy kaszami.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Tak przygotowane umieścić w dużym garnku, dodać sól i gotować ok. 1 godz. W tym czasie pokroić w kostkę paprykę, czosnek i ananasa. Następnie dodać pozostałe składniki – oprócz syropu z ananasa i mąki ziemniaczanej. Gotować 30-40 min.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w syropie z ananasa, dodać do sosu, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze je zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Omlet z warzywami to świetna propozycja na śniadanie lub nawet na obiad. Proste danie, niewymagające wielkich zdolności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI (2 porcje):
*3 jajka
*płaska łyżka mąki
*10 dag mrożonego szpinaku
*pół małej pomarańczowej papryki
*mała cebula
*mały ząbek czosnku
*sól, pieprz
*łyżeczka oleju
*10 dag odsączonego z wody tuńczyka
*mały pomidor
*świeże zioła do smaku (oregano, bazylia, koperek)
Matka Boża z zamku Hara. 10 metrowy największa statua Maryi z drewna
Japońska telewizja Nippon New Network (NNN) nadała 11 sierpnia materiał o największej na świecie drewnianej figurze Matki Bożej, powstałej w Minamishimabarze w prefekturze Nagasaki. W miejscowości tej znajduje się wiele historycznych obiektów związanych z tamtejszymi „ukrytymi chrześcijanami”, czyli katolikami, którzy mimo okrutnych prześladowań potrafili zachować wiarę przez 7 pokoleń, aż do połowy XIX wieku.
Według komentarza NNN „najokazalsze zabytki wiary chrześcijańskiej zazwyczaj można znaleźć w krajach Zachodu. Teraz jednak nowy pomnik powstał w prefekturze Nagasaki w Japonii. Drewniana figura, nazwana „Matką Bożą z zamku Hara”, ma około 10 metrów wysokości i została wykonana w technice azekurazukuri (japoński styl architektoniczny o prostej drewnianej konstrukcji, używany do magazynów (kura), spichlerzy i innych konstrukcji użytkowych) z ogromnych, zazębiających się bali z drewna kamforowego, pochodzących z drzew liczących od 200 do 300 lat.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.